direktorici izetbegović podnijela otkaz

Sa KCUS-a ide i prof. Oruč: 'Nakon više od 30 godina, prekidam radni odnos zbog kontinuiranog mobinga još od...'

Hronika 07.11.18, 07:55h

Sa KCUS-a ide i prof. Oruč:  'Nakon više od 30 godina, prekidam radni odnos zbog kontinuiranog mobinga još od...'
Zbog kontinuiranog mobinga, nisam u prilici pružiti uslugu pacijentima koja zadovoljava standarde liječničke prakse, kaže jedina redovna profesorica na Psihijatriji

 

Prof. dr. Lilijana Oruč, trenutno jedini redovni profesor na Psihijatriji Kliničkog centra UNSA, sa ogromnim brojem međunarodnih visokocitiranih radova, nosilac raznih projekata, juče je podnijela otkaz direktorici Kliničkog centra UNSA prof. dr. Sebiji Izetbegović.

 

Dakle, prof. Oruč sama traži raskid ugovora zaključenog između Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (poslodavac) i nje, kao uposlenice, za radno mjesto ljekar specijalista neuropsihijatar - subspecijalista kliničke psihijatrije- piše Oslobodjenje

 

Ugroženo liječenje


U obrazloženju raskida ugovora o radu, prof. dr. Oruč piše: “Nakon više od 30 godina rada na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu prinuđena sam da otkažem ugovor o radu i prekinem radni odnos, zbog kontinuiranog mobinga koji trpim još od 2016. godine (...), a koji se ogleda u sistematskom nefizičkom uznemiravanju na radnom mjestu, ponavljanjem radnji koje predstavljaju psihičko zlostavljanje i ponižavanje, u svrhu ugrožavanja mog integriteta, dostojanstva, ugleda, časti, degradacijom radnih uvjeta i profesionalnog statusa, čime se u konačnici ugrožava liječenje mojih pacijenata”.


- U ovakvim uslovima narušenog radnog okruženja, ja nisam u prilici pružiti odgovarajuću uslugu svojim pacijentima, koja zadovoljava kriterije i standarde liječničke prakse u punom kapacitetu mog znanja i dugogodišnjeg radnog iskustva. Tokom proteklog perioda bila sam izložena omalovažavanju, ponižavanju i degradaciji od istih kolega i na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, gdje sam kao jedini redovni profesor na Katedri za psihijatriju bila prisiljena napustiti Fakultet, kako bih zaštitila svoje ugled, čast i dostojanstvo. Time mi je onemogućen naučni rad i profesionalni napredak na domaćem i međunarodnom nivou, gdje sam postigla zavidnu reputaciju kao plod dugogodišnjeg mukotrpnog rada i truda, objašnjava dalje prof. dr. Oruč.

 

Dodaje kako je nakon toga dala ostavku i na mjesto šefa odjela na Klinici za psihijatriju KCUS-a, “ne želeći biti dio sistema koji ne poštuje osnovne principe liječničke profesije, čija je osnovna svrha zaštita zdravlja pojedinca, porodice i cjelokupnog stanovništva, sistema koji ne dozvoljava nezavisno i profesionalno djelovanje u struci, očuvanje i unapređenje slobode i ugleda liječničkog zvanja, kao jednog od osnovnih principa liječništva”.

 

- Neposredni povod ovakve moje odluke je bilo neovlašteno čitanje, kontrolisanje i preispitivanje mojih nalaza, kao i zahtjevi za njihovo obrazlaganje, bez saglasnosti pacijenata, neprimjereno povećanje broja pacijenata u skraćenom radnom vremenu, bez uključivanja dodatnog medicinskog osoblja, neopremljenost adekvatnim materijalom i medikamentima i niz drugih razloga zbog kojih smatram da nemam uslova da pružim adekvatnu liječničku uslugu svojim pacijentima, ističe dr. Oruč, koja je prije izvjesnog vremena, a povodom posljednjih dešavanja na KCUS-u i odlaska doktora sa ove zdravstvene ustanove, dala intervju za Oslobođenje, u kojem je ukazala na brojne probleme od kojih danas boluje bh. zdravstvo.

 

Cilj poziva


Istakla je da mnogi danas u zdravstvu ne pokazuju dovoljno empatije, licemjerni su, manipulativni, svoje neznanje prikrivaju krutošću, koja ne priliči intelektualcu.

 

- Ne shvatam doktore koji idu u politiku, jasno je u intervjuu istakla prof. dr. Oruč.

 

- Uvidjevši da se trenutnim načinom rukovođenja Klinike i ove kliničke discipline ne može postići svrha liječničke profesije i zaštita zdravlja naših pacijenata, što je osnovni cilj ovog poziva, odlučila sam se na otkaz ugovora o radu, kaže prof. dr. Lilijana Oruč.

 

Otkazni rok od sedam dana završava se zaključno sa 12. novembrom 2018. godine.

 

Pokušali smo dobiti komentar iz KCUS-a, ali nam to juče nije uspjelo.

 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI