Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija 'IZ' Sandžaka

Muamer Zukorlić: Ne priznajemo srpskog 'para- reisa' u Beogradu!

Front 06.11.18, 15:53h

Muamer Zukorlić: Ne priznajemo srpskog 'para- reisa' u Beogradu!
Zukorlić govori o pismu koje su njegovi politički protivnici uputili Islamskoj zajednici u BiH u kome se traži da reisu-l-ulema Kavazović ne prisustvuje političkim skupovima Stranke pravde i pomirenja uoči izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće

 

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i bivši muftija Islamske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić govori za intervju “Jedan” kako su ga njegovi politički protivnici pokušali rušiti preko reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu, ali u tome nisu uspjeli - piše BHRT


Zukorlić govori o pismu koje su njegovi politički protivnici uputili Islamskoj zajednici u BiH u kome se traži da reisu-l-ulema Kavazović ne prisustvuje političkim skupovima Stranke pravde i pomirenja uoči izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, iako, kako tvrdi Zukorlić, reis nikada nije bio niti na jednom političkom skupu ove stranke.

 

“Moralni je paradoks da sve te političke strukture koje su pisale pismo upućeno reisu Kavazoviću, njega ne priznaju kao reisu-l-ulemu. Oni imaju svoga “para-reisa”, prosrpskog, odnosno reisa “Srpske islamske zajednice”. Ako imate svog reisa, koji je za nas nepriznati “para-reis”, koji vam je moralni kredibilitet da se obraćate reisu-l-ulemi Kavazoviću?”, poručuje Zukorlić u intervjuu “Jedan”.

 

Zukorlić govori o represiji koju je doživio, kao i cijela Islamska zajednica Sandžaka zbog toga što 2007. godine nisu pristali da se odreknu matice u Sarajevu, iako su ih vlasti u Beogradu napale “bezbjedonosno-obavještajnim, političkim, policijskim strukturama Koštuničine i Tadićeve vlasti sa optužbama da on veže ovu zajednicu za jednu stranu zajednicu koja se nalazi u Sarajevu”.

 

Kaže kako je za njega i Islamsku zajednicu u Sandžaku Bosna matična zemlja svih Bošnjaka svijeta, a posebno Bošnjaka Sandžaka. Zbog takvog gledanja, kaže Zukorlić, platio je preskup ceh, zajedno sa cijelim rukovodstvom Islamske zajednice.

 

“Rečeno nam je: “Prekinite veze sa Bosnom i sve će biti uredu”. Nismo htjeli. To je za nas duhovni i moralni čin. Ne možete nekome reći: “Odreci se oca i majke, bit će ti sve super”. To bi značilo da se odrekneš sebe. Mi smo rekli NE i plaćali račun narednih deset godina. Oteli su nam preko 20 džamija, imali smo sukobe, policija je ulazila sa čizmama, skrnavila džamijske prostore, izbacivala fizički imame i hapsila ih, vršila represiju. Po 1.500 pripadnika žandarmerije dolazilo je u Sandžak da se obračuna sa nama, sa tim imamima. To je veoma skupa cijena”, rekao je Muamer Zukorlić.

 
Intervju “Jedan” u kome Muamer Zukorlić, između ostalog, govori o političkom životu Sandžaka, odnosima sa BiH, svom političkom angažmanu u Skupštini Srbije, borbom protiv radikala, pogledajte na programu BHT 1 u četvrtak od 20 sati.

 

(BHRT, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI