Sljedeća sedmica ključna

Rektor UNSA dao dekanesi Medicinskog fakulteta rok od pet dana: Vratiti prof. Gavrankapetanovića u nastavu, inače...

Hronika 01.11.18, 09:28h

Rektor UNSA dao dekanesi Medicinskog fakulteta rok od pet dana: Vratiti prof. Gavrankapetanovića u nastavu, inače...
Škrijelj je i prije nekoliko dana upozorio da Medicinski fakultet i njegovo rukovodstvo postupaju nezakonito, te je upozorio da "Fakultet pokušavaju oteti od UNSA-e i napraviti medicinski univerzitet"

 

Medicinski fakultet u Sarajevu i dekanesa Semra Čavaljuga imaju rok od pet dana da postupe po zahtjevu rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja odnosno da se provede odluka Upravnog odbora UNSA o povratku prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet.

 

Rektor Škrijelj potvrdio je u razgovoru za agenciju Patria da je Medicinski fakultet danas zaprimio njegov zahtjev, te da je sljedeća sedmica ključna. On je u svom zahtjevu dekanesi Čavaljuga ostavio i rok od tri dana nakon provođenja odluke da o tome obavijesti rektora, Upravni odbor i Ministarstvo obrazovanja KS.

 

Rektorov zahtjev uslijedio je nakon naredbe Kantonalne prosvjetne inspekcije koja je naložila rektoru da iz domena svoje nadležnosti omogući provođenje odluke Upravnog odbora UNSA od 7. septembra 2018. godine. 

 

- U mom zahtjevu je navedeno i to da ukoliko ne postupe u skladu s mojim zahtjevom da ću ja postupiti prema dekanesi sukladno Zakonu o visokom obrazovanju što uključuje i suspenziju, ali i druge mjere koje su zakonom propisane - kazao je Škrijelj za Patriju. 

 

Škrijelj je i prije nekoliko dana upozorio da Medicinski fakultet i njegovo rukovodstvo postupaju nezakonito, te je upozorio da "Fakultet pokušavaju oteti od UNSA-e i napraviti medicinski univerzitet". 

 

Treba podsjetiti da je u nekoliko inspekcijskih nadzora na Medicinskom fakultetu uočeno niz nezakonitosti te su Fakultetu i dekanesi Čavaljuga izrečene novčane kazne od više desetina hiljada KM. S obzirom da je i Tužilaštvo KS izuzelo dokumentaciju u slučaju Gavrankapetanović sa Medicinskog fakulteta, postavlja se pitanje da li će ove nezakonitosti i šteta nastala po Medicinski fakultet biti predmetom istrage. 

 

Profesor Gavrankapetanović skoro cijelu godinu vodi pravnu, ali i bitku za dostojanstvo i pravo na rad sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta kojim očito upravljaju paralelne strukture sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Baš kada je Gavrankapetanović napustio KCUS jer više nije mogao dostojanstveno obavljati svoju časnu ljekarsku profesiju, prekinut mu je i ugovor o radu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

 

Pitanje je i kako će se okončati slučaj profesora Mirze Bišćevića koji je bio izabran u zvanje vanrednog profesora, a kada je napustio KCUS također mu je prekinut ugovor o radu na Medicinskom fakultetu. UO UNSA krajem septembra je uvažio prigovor profesora Bišćevića, ali do danas se Medicinski fakultet ni dekanesa Čavaljuga nisu oglasili. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI