Veliko istraživanje američkog instituta

Da, mnogi su tolerantniji od BiH: I Srbi i Hrvati bi prije prihvatili muslimana za člana porodice nego Bosanci...

Hronika 31.10.18, 13:37h

Da, mnogi su tolerantniji od BiH: I Srbi i Hrvati bi prije prihvatili muslimana za člana porodice nego Bosanci...
Prema objavljenim podacima Hrvatska je najtolerantnija država srednje i istočne Evrope. Čak 57 posto ispitanih u Hrvatskoj odgovorilo je da bi prihvatili muslimana kao člana porodice

 

Nezavisni američki institut Pew Research Center poznat po svojim istraživanjima o vjerskoj demografiji proveo je između 2015. i 2017. niz anketa u 34 zemlje među 56.000 odraslih osoba starijih od 18 godina.

 

Stanovnici istočne i srednje Evrope manje su od onih na Zapadu tolerantni prema vjerskim manjinama i manje skloni istospolnom braku i abortusu, pokazuje objavljeno istraživanje

 

Više od pola zapadnih Evropljana bi prihvatilo muslimana kao člana porodice

 

Po tom istraživanju, u gotovo čitavoj zapadnoj Evropi više od polovine građana reklo je da bi prihvatili muslimana kao člana porodice (53 posto u Velikoj Britaniji, 66 posto u Francuskoj i 88 posto u Holandiji).

 

pew-centar

 

Naprotiv, u istočnoj i u srednjoj Evropi "manje od polovine odraslih" ispitanika odgovorilo je da bi ih bili spremni prihvatiti (12 posto u Češkoj, 29 posto u Rumuniji i 43 posto u Srbiji).

 

"Slična razlika pojavljuje se između srednje/Istočne Evrope i zapadne Evrope kada je riječ o prihvaćanju Jevreja kao člana porodice", dodaje centar koji napominje da su katolička, protestantska i pravoslavna vjera većinske u većini od 34 istraživane zemlje.

 

Hrvatska najtolerantnija u ovom dijelu Evrope

 

Prema objavljenim podacima Hrvatska je najtolerantnija država srednje i istočne Evrope. Čak 57 posto ispitanih u Hrvatskoj odgovorilo je da bi prihvatili muslimana kao člana porodice. U Bosni je taj postotak 42 posto, u Srbiji 43, Mađarskoj svega 21 posto, a u Italiji 43 posto.

 

Većina istočnih Evropljana protiv istospolnog braka

 

U gotovo svim zemljama srednje i istočne Europe većina je protiv legalizacije istospolnog braka (96 posto u Armeniji, 79 posto u Bugarskoj i 47 posto u Slovačkoj), za razliku od zapadne Europe (88 posto ih je za takav brak u Švedskoj, 73 posto u Francuskoj i 59 posto u Portugalu).

 

U zapadnoj Evropi, pa i u katoličkim zemljama poput Irske, Italije i Portugala, "šezdeset posto odraslih kaže da bi abortus trebao biti legalan u svim, ili gotovo svim slučajevima".

 

Na istoku se stajališta prema abortusu više razlikuju: velik broj mu je sklon u Češkoj, Estoniji i Bugarskoj, a neskloni su mu u Poljskoj, Rusiji i Ukrajini.

 

Istraživanje Pew Research Centera provedeno je na reprezentativnom uzorku od 1.400 ljudi u svakoj zemlji, telefonom ili u izravnom kontaktu, s mogučnošću pogreške od 2,7 do 3,4-porocenta, ovisno o zemlji. Kompletno istraživanje možete pogledati na Pew Research Center.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI