Pismo Željka Komšića EU zvaničnicima

Zašto sam po treći put izabran u Predsjedništvo i zašto u meni imate iskrenog partnera za put BiH u EU?

Front 30.10.18, 15:11h

Zašto sam po treći put izabran u Predsjedništvo i zašto u meni imate iskrenog partnera za put BiH u EU?
Obraćam Vam se povodom pisma zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u kojem je navedno niz neistina u pogledu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, kao i povodom otvorene diplomatske agresije jedne članice Europske unije na državu BiH, navodi se na početku pisam Željka Komšića

 

 

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je na adrese europskih zvaničnika i institucija pismo, nakon što su se na adrese predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, predsjednika Europske komisije Jean-Claud Junckera, visoke predstavnice EU Federici Mogherini, komesara Europske unije za proširenje i politiku susjedstva Johannesa Hahna, obratili zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu koji problematiziraju izbor članova Predsjedništva BiH.


Na početku svog opširnog i iscrpnog pisma Komšić navodi:
 

Obraćam Vam se povodom pisma zastupnika Republike Hrvatske u Europskom parlamentu u kojem je navedno niz neistina u pogledu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, kao i povodom otvorene diplomatske agresije jedne članice Europske unije na državu Bosnu i Hercegovinu, a koja je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.


U vezi s tim pismom, ali i u vezi aktuelnih prilika u Bosni i Hercegovini, dužnost mi je da na bazi argumentacije koja svoje uporište pronalazi u Ustavu BiH, zaključima Vijeća za vanjske poslove Europske unije, te na bazi europskih i demokratskih vrijednosti o jednakopravnosti svih građana, te vrijednostima multietničke saradnje i otvorenog multietničkog društva, iznesem nekoliko činjenica.


Prije svega, želim naglasiti da su oktobarski izbori u BiH održani u skladu s važećim Ustavom i Izbornim zakonom BiH. U EU, poglavito u Republici Hrvatskoj, ali i u Europskom parlamentu, Europskom vijeću i Europskoj komisiji, velika pažnja posvećena je rezultatima izbora za Predsjedništvo BiH.


Uzimajući u obzir polemiku koju je izazvala odluka bosanskohercegovačkih birača da mene, Željka Komšića, po treći put izaberu za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te uzimajući u obzir nadolazeće odluke i procedure unutar EU i važnost koju EU ima za BiH i mene osobno, osjećam se pozvanim da podijelim s Vama, prije stupanja na dužnost člana Predsjedništva BiH, neka svoja zapažanja o razgovorima koji se trenutno vode u EU.


Željko Komšić potom u 10 tačaka rezimira svoje stavove, navodeći na kraju pisma:


BiH također vidim i kao državu koja želi da razvija bilateralne odnose s neposrednim susjedima, gdje će sporazumi o granicama s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom biti jedan od prioriteta. Trudit ću se da BiH doprinese regionalnoj stabilnosti i razvoju regionalnih odnosa.


Shodno tome svesrdno podržavam provedbu Sporazuma iz Prespe između vlada Makedonije i Grčke, te nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda, koji želim da se završi sveobuhvatnim sporazumom dvije strane koji neće prouzrokovati negativne posljedice u regionu.  


Pismo Željka Komšića pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI