Hrvatska kao prva 'brana'

Kada ETIAS stupi na snagu: Vrijede li nova pravila za ulazak u EU i za bh. građane sa hrvatskom putovnicom?

Hronika 27.10.18, 13:38h

Kada ETIAS stupi na snagu: Vrijede li nova pravila za ulazak u EU i za bh. građane sa hrvatskom putovnicom?
Iako se naglašava da će se ubuduće, prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti posebno odobrenje za putovanje, jasno je da se radi o strožem režimu provjere putnika koju uvodi EU

 


Do 2021. godine građani BiH koji nemaju i hrvatsko državljanstvo, kao i svi ostali državljani zemalja koji nisu članice EU-a, morati će imati posebno odobrenje za ulazak u EU.


Ova praksa uvodi se kao mjera povećanja sigurnosti EU-a koje će susjedna Hrvatska biti prva čuvarica i to nakon njenog ulaska u prostor Schengena, s ukupnom kontrolom nad 1350 kilometara granice – 317 kilometara sa Srbijom, 1011 km sa BIH, i oko 22 kilometra granice s Crnom Gorom, piše Dnevni list.


Bez tog odobrenja neće se moći prijeći EU granica. Online registracija, skraćeno ETIAS, online je upitnik gdje će, osim osobnih podataka i detalja o putovanju, svi morati odgovoriti i na pitanja ‘Jesu li povezani s terorističkim organizacijama’, ‘Koriste li droge’, ‘Jesu li osuđivani’, ‘Bave li se krijumčarenjemljudi’ itd.


Viza ili odobrenje


Iz Izaslanstva EU-a u BiH pojasnili su da nije riječ o vizama nego o online registraciji – Europskom sustavu za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU-u, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja, a među kojima su i, primjerice državljani SAD-a, Kanade, Venezuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Srbije, Crne Gore, Novog Zelanda, Australije, Monaka, Meksika ali i Sjeverne Koreje, Ukrajine itd.


Za sve njih od 2012. godine vrijediti će novo pravilo za ulazak u zemlje EU-a.


“Takvu autorizaciju će trebati sve naše susjedne zemlje i Srbija, BiH te Crna Gora. Smatramo da ne bi trebalo biti problem. Kada sustav bude u primjeni, to bi moglo smanjiti gužve na granicama i povećati sigurnost tko ulazi u EU”, kazala je Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove.


Iako se naglašava da će se ubuduće, prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti posebno odobrenje za putovanje, jasno je da se radi o strožem režimu provjere putnika koju uvodi EU. Podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od 7 eura po zahtjevu. Odobrenje se šalje se e-mailom, a ako ni nakon 96 sati nema odgovora, smatra se da je zahtjev za vizu odbijen. Vrijedi tri godine, a boravak u EU i dalje ne smije biti dulji od 90 dana.


Koja je razlika između schengenske vize i odobrenja putovanja iz sustava ETIAS?


Kako se pojašnjava na službenim stranicama EU-a, državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima i dalje će moći putovati u EU bez vize, ali će prije putovanja morati putem sustava ETIAS dobiti odobrenje. ETIAS će biti jednostavan i brz sustav prilagođen posjetiteljima te će u više od 95 % slučajeva izdati odobrenje u roku od nekoliko minuta.


Dobivanje odobrenja putovanja putem sustava ETIAS ne uvodi obveze nalik obvezi posjedovanja vize. Nema potrebe za odlaskom u konzulat radi podnošenja zahtjeva, ne prikupljaju se biometrijski podaci te se prikuplja znatno manje podataka nego u okviru postupka podnošenja zahtjeva za vizu.


Dok postupak izdavanja schengenske vize može trajati i do 15 dana, a u nekim slučajevima i do 30 ili 60, internetski postupak podnošenja zahtjeva u sustavu ETIAS traje svega nekoliko minuta. Odobrenje putovanja iz sustava ETIAS valjano je tri godine, znatno duže nego schengenska viza i vrijedi za neograničen broj ulazaka. Za sve one koji žele u EU, a nisu državljani zemalja gdje je za isto potrebna viza, ovaj korak je nužan.


A zašto EU uvodi stroži nadzor pri prelasku njenih granica čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI