NAKON UŽASA NA ALIPAŠINOM POLJU

Ko će zaustaviti bande po Sarajevu: Ako policija hitno ne dobije veća ovlaštenja, šta čeka građane?!

Hronika 26.10.18, 09:07h

Ko će zaustaviti bande po Sarajevu: Ako policija hitno ne dobije veća ovlaštenja, šta čeka građane?!
Najnovija tragedija koja se noćas odvijala na Alipašinom Polju, u kojoj je život izgubio jedan policajac, a drugi teško ranjen, još jednom potvrđuje potrebu da se policijskim organima daju mnogo veća ovlaštenja u obavljanju svojih dužnosti

 


Nije prvi put, a na žalost, sigurno nije ni posljednji, da se pljačke po Sarajevu završavaju oružanim sukobom sa krvavim i smrtonosnim posljedicama. U crnoj hronici grada svoje mjesto sve češće dobijaju i pripadici policije, i to kao žrtve razularenih gradskih bandi. 


Pa šta onda mogu da očekuju građani, ako ni policija ne može da se suprotstavi teroru ulice?!  


Najnovija tragedija koja se noćas odvijala na Alipašinom Polju, u kojoj je život izgubio jedan policajac, a drugi teško ranjen, još jednom potvrđuje potrebu da se policijskim organima daju mnogo veća ovlaštenja u obavljanju svojih dužnosti.


Ogorčen stanjem u glavnom bh. gradu, nakon noćašnjih događaja, politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić prokomentarisao je najnoviju tragediju na svom Twitter profilu i zatražio da se stvari hitno mijenjaju: 

      
"Bandi je malo što terorizira građane i brutalno krade i pljačka naočigled svih. Sada su počeli i da ubijaju samo zato što ih je neko pokušao zaustaviti.
Policiji hitno povećati ovlaštenja i dramatično pooštriti kaznene mjere, ali i sudsku praksu!"
, zatražio je Mašić.

 

damir-nasic-twitter


MUP KS još se nije zvanično očitovao o tragičnim događajima na Alipašinom Polju.

 

Reagovao je i potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović koji je porodicama poginulih policajaca izjavio saučešće te istakao: 


- Očekujem od nadležnih organa da počinioci ovog gnusnog čina, u najkraćem mogućem roku, budu uhapšeni i procesuirani. Ubistvo policajca na dužnosti je ozbiljan sigurnosni problem. Sve nadležne institucije moraju se koordinisano i na nivou zadatka uključiti, te adekvatno odgovoriti na ovaj, sa sigurnosnog aspekta, krajnje zabrinjavajući događaj. Mi moramo kao društvo pokazati da imamo snage i znanja obračunati se sa kriminalcima, koji misle da mogu uvesti anarhiju u kojoj ništa ne znači ljudski život.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI