Lista od 500 osoba

Turski predsjednik Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić

Hronika 22.10.18, 20:15h

Turski predsjednik Erdogan najutjecajniji musliman na svijetu, iz BiH na listi Karić, Cerić, Kavazović i Mahmutćehajić
U izvještaju se navodi kako je Erdogan u augustu 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, pa dobio i drugi mandat pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 posto

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zauzeo je prvo mjesto na listi 500 najuticajnijih muslimana u svijetu.

 

Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sjedištem u Jordanu objavio je jubilarnu desetu ediciju godišnjaka Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019. godinu, prenosi Anadolija.

 

Na drugom mjestu je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem je jordanski kralj Abdullah II.

 

U izvještaju se navodi kako je Erdogan u augustu 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, pa dobio i drugi mandat pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 posto.

 

- Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promjene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila - navodi se u saopćenju.

 

U daljem obrazloženju liste se navodi kako se Turska pod Erdoganovim vodstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući i Grčku.

 

- U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posjetio tu zemlju nakon dvije decenije - navodi se u izvještaju.

 

U izdanjima liste 500 najuticajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjesto.

 

U ovogodišnjem izdanju se od utjecajnih ljudi iz Bosne i Hercegovine navodi prof. Enes Karić koji radi kao redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu čiji je fokus rada historija, tumačenje Kur'ana i metodologija tumačenja Kur'ana.

 

Među najutjecajnijim muslimana u svijetu je svrstan i bivši reisul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić.

 

Oni su svrstani u kategoriju učenjaka i mislilaca koji su kao lideri dali značajan doprinos u proučavanju islama i muslimana.

 

U ediciji se pominje i ime aktuelnog reisu-uleme Huseina ef. Kavazovića za kojeg se kaže da mu je 2,5 miliona Bošnjaka muslimana primarna sfera rada, ali i Bošnjaci u dijaspori koji broje 1,5 miliona. Za Kavazovića navode da govori bosanski, engleski i arapski jezik.

 

Na listi utjecajnih muslimana koji dolaze iz BiH nalazi se i predsjednik Međunarodnog foruma Bosna akademik Rusmir Mahmutćehajić.

 

 

 

(Anadolija, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI