Kriza je počela

Počela Čovićeva blokada funkcionisanja BiH: Dva puta otkazana sjednica Vijeća ministara

Front 18.10.18, 19:20h

Počela Čovićeva blokada funkcionisanja BiH: Dva puta otkazana sjednica Vijeća ministara
Prema Čovićevim izjavama u vezi izmjena Izbornog zakona očito nije potreban kompromis, već isključivo prihvatanje uslova HDZ BiH i diskriminirajuće odredbe da „jedan narod ne bira drugome predstavnike“ što je za lijeve i građanske stranke neprihvatljivo

 

Sjednica Vijeća ministara BiH odgođena je već dva puta zaredom nakon održanih Općih izbora i to zbog nedolaska tri ministra HDZ BiH zbog čega nema kvoruma za rad.

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u izbornoj noći, nakon što je već bilo jasno da je izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH od Željka Komšića (DF-GS), najavio je da će ta stranka odrediti jasnu strategiju ponašanja u političkom životu, te da vlast neće moći biti formirana bez njih. Čović je tada rekao da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH, te da to nije dobro ni za Bošnjake ni za Hrvate i da to može samo izazvati krizu. Kriza je već počela, a sutra će biti poznato da li će se dodatno zakomplicirati odnosi u FBiH za kada je zakazana sjednica Vlade FBiH u kojoj participiraju ministri iz HDZ BiH, prenosi Patria.

 

Čović je 13. oktobra boravio u Zagrebu gdje se susreo sa predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, premijerom Andrejom Plenkovićem, predsjednikom Sabora RH Goranom Jandrokovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Marijom Pejčinović Burić. Razgovori su se vodili oko održanih izbora, ali i o potrebi izmjena Izbornog zakona BiH.

 

- Svi su sugovornici jednoglasno utvrdili kako su izmjene izbornog zakona, a sukladno odluci Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju. One moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda - saopćeno je iz Čovićevog kabineta. 

 

Samo dva dana kasnije (15. oktobra) na Kupresu je Čović održao sastanak sa predstavnicima i predsjednicima stranaka koje su nastupile u okviru koalicije HNS-a na Općim izborima u BiH, a održana je i sjednica Predsjedništva HDZ BiH. Istaknuto je da će insistirati na izmjenama izbornog zakona i time uslovljavati uspostavu vlasti.

 

Istog dana iz OHR-a i Ambasade SAD stigle su reakcije na Čovićeve najave o blokadi upostave vlasti.

 

OHR je naveo da niko ne bi trebao blokirati provedbu izbornih rezultata. Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, izraženo je žaljenje što dogovor političkih partija nije postignut oko popune Doma naroda FBiH.

 

- Na bosanskohercegovačkim institucijama je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata - stav je OHR-a.

 

Iz Ambasade SAD-a smatraju da je potrebno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, ali da taj zakon ne može biti uzrokom blokada u zemlji.

 

- Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvate u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve - naveli su iz Ambasade SAD.

 

Prema Čovićevim izjavama u vezi izmjena Izbornog zakona očito nije potreban kompromis, već isključivo prihvatanje uslova HDZ BiH i diskriminirajuće odredbe da „jedan narod ne bira drugome predstavnike“ što je za lijeve i građanske stranke neprihvatljivo.

 

Čović je također poručio da ga nijedna dužnost ne zanima i „teško će se naći pozicija koju bih prihvatio u odnosu na to što sam radio dosad.“

 

- Svi koji su do sada o tome špekulirali, olakšat ću im – nema danas pozicije u BiH koja bi me mogla odvući od pokušaja realizacije ključnih teza koje sam iznio - kazao je Čović nekoliko dana nakon Općih izbora.

 

Čović je govorio i o „rješavanju unutrašnjeg uređenja BiH.“ To će, kako kaže, učiniti s onim partnerima s kojima će biti u vlasti. Za sada je poznato da će to biti SNSD Milorada Dodika, ali ko još uz njih?

 

 

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI