ovo će vas zanimati

Proširene liste u KS-u: Pročitajte kojih je to 17 (novih) lijekova koji se neće plaćati

Hronika 17.10.18, 19:55h

Proširene liste u KS-u: Pročitajte kojih je to 17 (novih) lijekova koji se neće plaćati
Vlada KS-a usvojila je Odluku o listi lijekova KS-a kojom su dvije od četiri liste proširene za 27 novih lijekova. Tako je na A listu uvršteno 17, a na B listu 10 novih lijekova - piše Oslobodjenje


Novi lijekovi koji su stavljeni na A i B listu su lijekovi za neurološka oboljenja, Alzhaimerovu i Parkinsonovu bolest, epilepsiju, dijabetes, povišeni krvni pritisak, antibiotik za djecu ospen, kao i AD kapi...

 

Vlada KS-a usvojila je Odluku o listi lijekova KS-a kojom su dvije od četiri liste proširene za 27 novih lijekova. Tako je na A listu uvršteno 17, a na B listu 10 novih lijekova - piše Oslobodjenje

 

Kako je pojasnila ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj, na pozitivnoj A listi su lijekovi obuhvaćeni A listom lijekova s Federalne liste lijekova, a koji se finansiraju 100 posto na teret sredstava obaveznog osiguranja, odnosno koje stanovnici KS-a neće plaćati i dobijat će ih na recept.

 

Epilepsija


Na pozitivnoj B listi su lijekovi koji su poželjni u terapiji za liječenje pacijenata, a obezbjeđuju se građanima sa učešćem Zavoda zdravstvenog osiguranja u cijeni lijeka od 10 do 100 posto. Na ovoj listi, kako je pojasnila Ademaj, našao se i lijek za povišenu masnoću u krvi za koji je povećan procent učešća ZZO KS-a sa 10 na 40 posto.

 

- Novi lijekovi koji su stavljeni na A i B listu su lijekovi za neurološka oboljenja, Alzhaimerovu i Parkinsonovu bolest, epilepsiju, dijabetes, povišeni krvni pritisak, antibiotik za djecu ospen, kao i AD kapi koje su sada uključene u B listu sa 100-postotnim učešćem ZZO KS-a. Ovi lijekovi će biti veliki benefit za naše pacijente, navela je Ademaj.

 


Ono što je novina na listama, prema njenim riječima, jeste da su one potpuno otvorena za sve proizvođače lijekova.

 

- U liste su uključeni svi proizvođači koji su aplicirali sa svojim lijekovima na listi, ali su posloženi po nekom redoslijedu kako je to zakon propisao. Na prvom mjestu su lijekovi proizvođača domaće farmaceutske industrije, potom lijekovi stranih originalnih proizvođača i lijekovi stranih proizvođača generičkih lijekova. Ovim listama omogućen je ljekarima, kao propisivačima lijekova, a i pacijentima, kao njihovim korisnicima, znatno širi izbor u asortimanu lijekova, naglasila je ministrica.

 

Hipertenzija


Lijekovi koji su uvršteni na A listu su laktuloza (za čišćenje crijeva), inzulin degludec, vildagliptin+metformin i dulaglutid (za šećernu bolest), željezo (II) - glukonat, mangan-glukonat, bakar-glukonat (nadomjestak željeza), trimetazidin (kod angine pektoris), perindopril (kardiovaskularna oboljenja), zofenopril i ramipril, hidrohlortiazid (kod hipertenzije), leflunomid (reumatoidni artitis), pregabalin (epilepsija i neuropatska bol), rosagilin (kod Parkinsonove bolesti), donepezil i memantin (kod Alzhaimerove demencije), budesonid, formoterol (kod bronhijalne astme), indakaterol+glikopironijum (kronična opstruktivna plućna bolest) i aklidinijum bromid (kronična opstruktivna plućna bolest). B lista je proširena za lijekove holekalciferol (vodeni rastvor D vitamina za djecu), apixaban (prevencija moždanog udara i sistemske embolije), perindopril, amlodipin (kod kardiovaskularnih oboljenja), fenoksimetilpenicilin (antibiotski sirup za djecu), venlafaksin (kod depresivnih poremećaja), piracetam (liječenje mioklonusa kortikalnog podrijetla), brinzolamid+timolol, latanoprost+timolol i travoprost +timolol (kapi za oči), te atorvastatin i rosuvastatin (lijekovi za povišenu masnoću u krvi).

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI