odriče se zastupničke naknade i privilegije parlamentarca

Draško Stanivuković: Glumiti nekog velikog Bošnjaka, Hrvata ili Srbina dok narod gladuje zagarantovana je propast

Front 17.10.18, 17:00h

Draško Stanivuković: Glumiti nekog velikog Bošnjaka, Hrvata ili Srbina dok narod gladuje zagarantovana je propast
No, volontiranje u svijetu politike nije mu novost, jer i kao vijećnik u banjolučkoj gradskoj skupštini ne prima naknadu nego je usmjerava u humanitarne svrhe, pomaže studentima, mladima, sportskim i kulturno-umjetničkim društvima

 

Kao najmlađi zastupnik, 25-godišnji Draško Stanivuković izabran je u Narodnu skupštinu Republike Srpske na listi Partije demokratskog progresa. I odmah najavio potez na kojem mu mogu pozavidjeti svi u Bosni i Hercegovini – odlučio se odreći zastupničke naknade i svih privilegija koje uživaju parlamentarci - piše Al Jazeera

 

No, volontiranje u svijetu politike nije mu novost, jer i kao vijećnik u banjolučkoj gradskoj skupštini ne prima naknadu nego je usmjerava u humanitarne svrhe, pomaže studentima, mladima, sportskim i kulturno-umjetničkim društvima. Aktivan je bio i u građanskim akcijama protiv poskupljenja goriva, protivio se trošenju proračunskog novca za skupe službene automobile, u prvim danima kampanje za ove izbore ušao u sukob s Miloradom Dodikom, koji je u međuvremenu od predsjednika entiteta Republika Srpska izbornom voljom građana postao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

 

"Za to što me udaralo, hapsilo, slomilo mi mobitel, meni je poslalo prekršajne kazne. Ne priznajem ih i nisam ih potpisao, ni preuzeo – niti ću“, kaže Stanivuković.

 

Osim što ste jedno od velikih iznenađenja izbora po povjerenju koje su Vam ukazali birači, ujedno ste i najmlađi izabrani zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Najavili ste da ćete volontirati i odreći se primanja, ali uz dva uvjeta. Možete li objasniti te uvjete i razloge zašto ste ih postavili?


- Definitivno se odričem naknade i radiću volonterski. Prvi uslov koji sam postavio, a da bih aktivno počeo da djelujem kao poslanik u Skupštini Republike Srpske jeste da se slučaj ubistva Davida Dragičevića počne pomjerati sa mrtve tačke. To će biti dokaz da su institucije počele da rade svoj posao. Ići u Skupštinu Republike Srpske i priznavati tu instituciju koja ćuti, kao i sud, tužilaštvo, policija, sve te institucije koje ćute ne samo u slučaju ubistva Davida, nego i Milana, i Nikole, i Jovana, ako pričamo dalje i Dženana, to nema smisla i to je stav nas poslanika iz opozicije.

 

Drugi zahtjev jeste da ni u jedne izbore više ne uđemo sa ovakvim izbornim zakonom gdje su moguće manipulacije, krađe, prijetnje, ucjene, otimanje glasova… Treće je da se upravljačka politika javnog servisa Republike Srpske promijeni i da uđu ljudi sa druge strane, odnosno i pozicije i opozicije, kako bi se dobila objektivnost. Raditi u ovakvom ambijentu znači da za protivnike, pod navodnicima rečeno, imate svu artiljeriju, vojnike i tenkove, a vi idete s jednom malom puškom. Jedan poslanik opozicije u takvoj neravnopravnoj borbi apsolutno ne može ništa da uradi ako koristimo ono što želimo, a to su demokratske metode borbe, dakle mirno, kulturno, dostojanstveno i civilizovano.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI