Potvrđena optužnica protiv 24 osobe

'Povedi malu rodicu': Kako je Šišmišova grupa poklopila tržište droge u Sarajevu

Hronika 17.10.18, 12:35h

'Povedi malu rodicu': Kako je Šišmišova grupa poklopila tržište droge u Sarajevu
Kantonalni sud Sarajevo potvrdio optužnicu protiv Samedina Fišića i još 24 osobe uhapšene u akciji kodnog imena Limit

 

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu sarajevskog Tužilaštva protiv Samedina Fišića zvanog Šišmiš, Malika Mušanovića, Eldina Kusture, Anela Đone, Dževada Haskića, Eldina Veljkovića, Šemse Selimovića, Alena Papića, Alema Kahrovića, Sanina Džabije, Senadina Fišića, Vahidina Gakića, Emira Milišića, Ibre Elezovića, Armina Tabaka, Irsana Buzoku, Adija Kahvedžića, Jasmina Hamzića, Harisa Bekteševića, Dženana Kadrića, Seada Hanjalića, Jasmina Žunića, Muhameda Đonke i Jasmine Pintol a koji su uhapšeni u akciji kodnog imena Limit zbog preprodaje droge.

 

Samedin Fišić i Mušanović bili su glavni organizatori koji su nabavljali drogu, uglavnom amfetamin, ekstazi, marihuanu, spid i kokain, a terete se da su od oktobra 2017. do aprila 2018. na području Kantona Sarajevo, HNK i BPK organizovali svaki svoju grupu zbog trgovine narkoticima.

 

Članovi obje grupe su opojnu drogu amfetamin, kokain i cannabis čuvali, prepakivali i dalje prodavali u svojim stanovima i na drugim adresama ali i u nekim ugostiteljskim objektima. Tako je Fišić angažovao Vahidina Gakića, zvanog Pida, da nabavlja drogu, koju je skrivao u kućama u Sokolović-Koloniji u Sarajevu i u kafiću Delux u Hadžićima. Fišić je vrbovao Emira Milišića te Eldina Kusturu i njegovu nevjenčanu suprugu Arnelu Čukas da za njega čuvaju, skrivaju i prepakuju drogu u manja pakovanja, od po 25, 50 i 100 grama.

 

Fišić je angažovao i Alema Kahrovića zvanog Đus koji je telefonom kontaktirao Fišića u vezi kupovine droge, te potom sa Eldinom Kusturom, Irsanom Buzukuom koje je Fišić angažovao da za njega drogu čuvaju i predaju kupcima.

 

Optuženi su koristili i šifrovane termine koji su označavali vrstu, količinu i cijenu droge, kao i mjesto i vrijeme radi preuzimanja i isplate novca. Obično su međusobno komunicirali preko Vibera ili Facebook mesindžera naručujući drogu. Za 25 grama spida šifra je bila: "Povedi malu rodicu", a "mala rodica" je koštala 60 KM.

 

Fišićeva grupa poklopila je crno tržište u Sarajevu, dok su za područje Tuzlanskog kantona angažovali Emira Bešlagića i Muju Čivića.

 

Drugu grupu predvodio je Malik Mušanović. Haris Dupovac ispričao je u istrazi da je sarađivao sa Mušanovićem. Haris Bektašević naveo je da je spid kupovao od Mušanovića, i to u količini od 25 grama, za šta je plaćao 100 KM. Priznao je da je svoju nevjenčanu suprugu Jasminu Pintol povremeno angažirao da konzumentima prodaje drogu po 10 i 15 KM.

 

Optuženi se terete da su počinili krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI