VIDEO/ Više teorija o zločinu u Istanbulu

Je li moguće da je mučenje i ubistvo saudijskog novinara snimio njegov Apple Watch i poslao na iPhone?!

Front 16.10.18, 13:31h

Je li moguće da je mučenje i ubistvo saudijskog novinara snimio njegov Apple Watch i poslao na iPhone?!
Khashoggi je navodno uključio snimanje na svom Apple Watchu prije nego što je ušao u konzulat, gdje je trebao riješiti papirologiju za svoje planirano vjenčanje

 

Nedugo nakon što je saudijski disident s američkim prebivalištem i novinar Washington Posta Jamal Khashoggi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, turska policija izjavila je da je ubijen i da za to ima dokaze.

 

Dokazi su, pisale su turske provladine novine Sabah, dobiveni zahvaljujući satu koji je Khashoggi imao na sebi kada je, kako tvrdi turska policija, zatočen, mučen i na kraju ubijen. No ne radi se o bilo kakvom satu, već o Apple Watchu, pametnom satu koji je, prema ovoj teoriji, bio povezan s njegovim iPhoneom, koji je, pak, ostavio kod svoje zaručnice koja ga je čekala ispred konzulata.

 

Apple Watch snimio ubistvo i poslao sve na iPhone?

 

Njegovo "ispitivanje, mučenje i ubistvo snimljeni su na audiosnimci i poslani na njegov iPhone i na iCloud", navodi Sabah. Kada su saudijski agenti, koji su došli u Tursku upravo kako bi ga likvidirali, otkrili njegov Apple Watch, otključali su ga pomoću njegovog otiska prsta i zatim izbrisali neke, ali ne i sve audiozapise.

 

jamal-khashoggi

 

Khashoggi je navodno uključio snimanje na svom Apple Watchu prije nego što je ušao u konzulat, gdje je trebao riješiti papirologiju za svoje planirano vjenčanje, možda upravo kao mjeru opreza u slučaju da mu se nešto dogodi. Teorija je dodatno potkrijepljena činjenicom da je Khashoggi i u nedavnom medijskom nastupu na ruci nosio ovaj pametni sat, a dvojica visokih turskih dužnosnika kazala su Reutersu da je nosio isti crni Apple Watch 3, prepoznatljiv po svom crvenom dugmetu, kada je ušao u saudijski konzulat.

 

 

Međutim, novinar BBC-ja Rory Cellan-Jones analizirao je ovu teoriju i utvrdio da je ona malo vjerovatna. Evo i zašto.

 

Apple Watch ne otključava se otiskom prsta

 

Prvo, teorija da su saudijski atentatori otključali Khashoggijev pametni sat njegovim otiskom prsta nije uvjerljiva jer Apple Watch ne koristi Appleov Touch ID sistem. Mogli su ga otključati jedino pomoću iPhonea s kojim je bio povezan - ali on je, prema ovoj verziji događaja, ostao izvan konzulata kod njegove zaručnice.

 

Nadalje, sama funkcija snimanja nije uključena u software Apple Watcha iako postoje vanjske aplikacije koje omogućuju tu opciju. Moguće je da je Khashoggi instalirao takvu aplikaciju na svoj sat.

 

Bluetooth veza ne bi imala dovoljan domet

 

No i onda bi, da bi poslao snimku na svoj iPhone, morao pritisnuti stop - dok je još bio živ, naravno - a da njegovi mučitelji to ne primijete. Ali najvažnije od svega, Apple Watch je trebao imati bluetooth vezu s pametnim telefonom koji je bio kod njegove zaručnice.

 

A bluetooth veza, dobro je poznato svima koji su je koristili, ima vrlo ograničen domet. Ona može nestati i od jednog kraja stana do drugog, a kamoli kada dva uređaja dijeli nekoliko zidova zgrade konzulata. Veza se mogla održati jedino da je Khashoggi zatočen i ubijen u prostoriji konzulata direktno uz ulicu, a da je zaručnica bila s iPhoneom odmah s druge strane zida, što je prilično nevjerovatno.

 

Vjerovatnije je da su turske službe same prisluškivale saudijski konzulat

 

Postoji, međutim, još jedno moguće objašnjenje u sklopu ove teorije, a to je da je saudijsko-američki novinar ustvari imao mobilnu vezu s iCloudom, što je opcija koju Apple Watch 3 svakako ima. No tada bi morao imati ugovor s providerom u SAD-u, gdje je živio - a Apple Watch ne podržava roaming. Naravno, mogao je i zamijeniti američku SIM karticu turskom, ali kako napominje novinar BBC-ja, Apple zasad ne podržava providere u Turskoj.

 

To znači da se Apple Watch ne može spojiti na internet u Istanbulu sam, odnosno ako nije povezan s iPhoneom.

 

Novinar BBC-ja uzima u obzir još jednu mogućnost - da su turske sigurnosne službe, uz Khashoggijevu suradnju, hakirale njegov Apple Watch tako da ga pretvore u učinkovit uređaj za snimanje, odnosno prisluškivanje. No puno vjerovatniji scenarij je taj da turske tajne službe jednostavno imaju druge metode prisluškivanja stranih diplomatskih ustanova, poput saudijskog konzulata, a da im je priča s Apple Watchom naprosto poslužila kao zgodan paravan za tu politički nezgodnu činjenicu.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI