Daniel Serwer, profesor s Univerziteta 'John Hopkins' u Washingtonu

Situacija nije obećavajuća, nemam velika očekivanja od Džaferovića, Dodika i Komšića

Front 15.10.18, 10:44h

Situacija nije obećavajuća, nemam velika očekivanja od Džaferovića, Dodika i Komšića
Govoreći o načinu na koji bi Džaferović, Dodik i Komšić mogli zajednički funkcionirati, Serwer je istaknuo da nema velika očekivanja, ali da treba sačekati da "nas oni demantiraju"

 

 

Prema do sada prebrojanim glasovima birača na općim izborima, sa sigurnošću možemo reći da u Predsjedništvo BiH ulaze Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, a koliko je to dobro, pokazat će vrijeme, kazao je za "Avaz" Daniel Serwer, profesor s Univerziteta "John Hopkins" u Washingtonu.

 

Dodao je da sva tri nova člana Predsjedništva BiH dolaze s veoma različitom pozadinom i uz potpuno drugačije priče koje se za njih vežu.

 

- Naročito mislim na Komšića i Dodika. Novi član Predsjedništva iz reda srpskog naroda dolazi u najviši državni organ s idejom o nezavisnosti RS-a. A strašnije od te ideje jedino je što Dodik želi ovaj entitet da pretvori u marionetsku državu, koja bi se nalazila pod indirektnom kontrolom Rusije - pojasnio je Serwer.

 

Prema njegovom mišljenju, takav scenarij izazvao bi katastrofalne posljedice, a naročito s obzirom na želje i ambicije BiH da nekad postane dio Evropske unije.

 

- Za Džaferovića je u ovom trenutku vrlo teško nešto određeno reći, ali mislim da će on nastaviti politiku dosadašnjeg člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića, jer je neupitna njihova povezanost - istaknuo je Serwer.

 

Govoreći o načinu na koji bi Džaferović, Dodik i Komšić mogli zajednički funkcionirati, Serwer je istaknuo da nema velika očekivanja, ali da treba sačekati da "nas oni demantiraju".

 

- Sve u svemu, mislim da situacija nije obećavajuća što se tiče budućeg rada Predsjedništva BiH - zaključio je Serwer.

 

- Na pitanje da li očekujem krizu nakon implementacije rezultata općih izbora, vrlo je teško odgovoriti, posebno s obzirom na to da još nemamo potvrđene rezultate političkih stranaka. Ipak, formiranje parlamentarnih većina uvijek je upitan i težak proces - pojasnio je Serwer u izjavi za "Avaz".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI