VIDEO/POSVETA FILMSKOG CENTRA SARAJEVO VELIKOJ DIVI

Sve uloge Milene Dravić u bosanskom filmu

Hronika 14.10.18, 10:47h

Sve uloge Milene Dravić u bosanskom filmu
Malo je poznato da je Milena Dravić svoju prvu filmsku ulogu ostvarila u Sarajevu 1959. godine u filmu "Vrata ostaju otvorena", a igrala je mnogim filmovima koje baštini Filmski centar Sarajevo ( Kozara, Narodni poslanik, Horoskop, Bitka na Naretvi, Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji, Sutjeska, Pjegava djevojka). Povodom njene smrti Filmski centar Sarajevo objavljuje poseban memorijalni video kao podsjećanje na prvu ulogu ove velike glumice jugoslavenskog filma

 

Milena Dravić preminula je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa U 79 .godini , javljaju beogradski mediji.

 

Bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu.

 

Pohađala je osnovnu školu "Janko Veselinović" u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.


Glumila je u preko sto filmskih ostvarenja. Malo je poznato da je prvu filmsku ulogu ostvarila u Sarajevu 1959. godine u filmu "Vrata ostaju otvorena" Frantičeka Čapa, a igrala je mnogim filmovima koje baštini Filmski centar Sarajevo ("Kozara", "Narodni poslanik", "Horoskop", "Bitka na Naretvi", "Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji", "Sutjeska", "Pjegava djevojka"). 

 

Povodom njene smrti Filmski centar Sarajevo objavljuje poseban  memorijalni video kao podsjećanje na prvu ulogu ove velike glumice jugoslavenskog filma.

 

 

 

Velike su njene uloge i u filmovima "Prekobrojna", "Jutro", "Čovjek nije tica", "Rondo", "WR: Misterije orgaizma", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vrijeme", "Moj tata na određeno vreme",  "Nije lako sa muškarcima" do uloge u velikom hit filmu  "Zona Zamfirova". 

 

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije "Priče iz Nepričave", Vera iz "Policajca sa Petlovog brda", zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija "Pozorište u kući" i "Lud, zbunjen, normalan".

 

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

 

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim djelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžica.

 

(FCS/DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI