JEZIVO ISKUSTVO NAKON SPONTANOG POBAČAJA

Vezali su me pa mi strugali matericu na živo, taj bol je neizdrživ: Horor priča o kiretaži bez anestezije...

ŽENA iN 12.10.18, 18:50h

Vezali su me pa mi strugali matericu na živo, taj bol je neizdrživ: Horor priča o kiretaži bez anestezije...
- Na moje plakanje jedna mi je sestra rekla: ‘Što drečiš, kao da je smak svijeta? Bit će još djece, nisi ni prva ni zadnja’

 

Izvor: 24sata.hr

 

Prije dvije godine u 9. sedmici trudnoće došla sam u bolnicu na kiretažu. Večer prije trebala sam potpisati papir, a što je na njemu pisalo, nisam zapamtila zbog suza, zbog bolova, muke, počinje potresnu priču Nikolina Mršić (24). Iako je danas sretna i ponosna majka jednogodišnje bebe, taj horor će, naglašava, pamtiti dok je živa.

 

- Na moje plakanje jedna mi je sestra rekla: ‘Što drečiš, kao da je smak svijeta? Bit će još djece, nisi ni prva ni zadnja’. Dali su mi injekciju, počeo je proces, a bol je bila neizdrživa. Ispred mene se nalazio sat na kojemu mi je tih 30 minuta prolazilo kao sati. Plakala sam, jaukala, a oni su govorili da se stišam kako ne bih probudila odjel - prisjeća se Nikolina ne želeći navoditi bolnicu. Ono što je uslijedilo nakon kiretaže bilo joj je toliko šokantno i jezivo.

 

- A onda mi je ista sestra koja mi je u sobu donijela papire uzela taj fetus i željeznim štapićem u posudici ga okretala i miješala govoreći: ‘Pa vidiš, što se sad tu imalo spasiti? Gotovo je’. Nakon što sam došla u sobu i nakon što me ta sestra morala nadgledati kako ne bih iskrvarila, ‘tješila’ me riječima da oni svaki dan očiste nekoliko žena. Govorila mi je: ‘Pa to ti je tek prvo dijete, a i mlada si’ - s mukom Nikolina dijeli s nama te trenutke jeze i strave. U tom trenutku, kaže, samo je htjela da ta bol završi i da odboluje svoje izgubljeno dijete.

 

nikolina-mrsic

Foto: Privatna arhiva


- Kasnije sam sve više bila svjesna da nisam trebala osjetiti tu bol jer sam čula da u nekim bolnicama žene uspavaju - rekla je Nikolina privijajući bebu uza se.

 

A javno istupanje zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić, koja je usred sabornice prva progovorila o kiretažama na živo, otvorilo je Pandorinu kutiju. Mnoge žene javljalju se sa svojim ispovijestima. Uglavnom žele ostati anonimne. Zbog traume, straha, srama...

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI