nakon brojnih pritužbi na manipulisanje izbornim procesom

SIPA će detaljno istražiti navode o izbornoj krađi: Provjerit će spiskove u CIK-u, kako su ažurirani i...

Front 12.10.18, 15:25h

SIPA će detaljno istražiti navode o izbornoj krađi: Provjerit će spiskove u CIK-u, kako su ažurirani i...
Državna agencija za istrage i zaštitu će po službenoj dužnosti provjeriti i spiskove u CIK-u

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) postupit će po službenoj dužnosti i provjeriti sve informacije koje se odnose na brojne prijave političkih subjekta i građana da su opći izbori u BiH namješteni putem određenih biračkih odbora, nezvanično je potvrđeno za "Avaz" iz ove policijske agencije.

 

Riječ je pouzdanom izvoru ove Državne agencije, koji je upoznat sa svim informacijama. 

 

Pogotovo je sumnjiv broj nevažećih glasačkih listića od 400 hiljada, od čega je 250 hiljada listića bilo prazno, a na što upozoravaju brojni stručnjaci i pojedinci iz stranaka poput SDP-a, Nezavisnog bloka, Naroda i pravde, SBB-a, A-sda...


 
SIPA će, uostalom, po službenoj dužnosti provjeriti i spiskove u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), na koji su način ažurirani i kako je moguće da se na spiskovima našlo na hiljade umrlih osoba, koje nikada nisu skinute iz baze podataka.

 

S druge strane, iz Tužilaštva BiH već danima ne reagiraju na medijske upite hoće li i kada ova institucija postupiti i zahtijevati detaljnu istragu s obzirom na brojne prijave stranaka i dokaze koji su više nego evidentni i koji ukazuju na jasan izborni inžinjering.

 

Podsjećamo, danas su iz Naroda i pravde podnijeli krivičnu prijavu SIPA-i za izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture.

 

Prijave se odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3.

 

I Savez za bolju budućnost BiH danas je upozorio da je na djelu izborna pljačka do sada neviđenih razmjera te traži od institucija za provođenje zakona na svim nivoima da poduzmu radnje s ciljem zaštite biračkog prava te sankcioniranja svih odgovornih.

 

SBB smatra da nadležna tužilaštva i svi drugi organi za provođenje zakona trebaju, bez odlaganja, otpočeti istražne radnje s ciljem evidentiranja svih neregularnosti.

 

(Avaz, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI