VIDEO/ Prvi put zajedno Džaferović, Dodik i Komšić

Horor u emisiji 'Kopča': Kuku nama! Samo nas vanredni izbori mogu spasiti, ali njih u BiH nema...

Front 12.10.18, 08:58h

Horor u emisiji 'Kopča': Kuku nama! Samo nas vanredni izbori mogu spasiti, ali njih u BiH nema...
Dodik je kazao i da neće potpisati Sporazum države s Islamskom zajednicom u sadašnjem obliku. Kaže da ga nije ni čitao, ali da zna da ga ni Nebojša Radmanović ni Mladen Ivanić nisu prihvatili

 

Novi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je u emisiji "Kopča" na TV1 da je Željko Komšić prenaglio u svađama s Hrvatskom i Srbijom. To po Dodikovom mišljenju umanjuje šansu za politički proces na regionalnom nivou.

 

- Meni su važni dobri odnosi u regionu, a Komšić je to već poremetio pričom o Kosovu. BiH nema nijednog razloga da nema dobre odnose sa Srbijom, treba riješiti granice ako dođu na dnevni red. Imao bih razloga da potpišem tužbu protiv Hrvatske zbog mosta u Bosanskoj Gradišci, ali neću to učiniti jer to nije produktivno ni za RS niti za BiH - rekao je Dodik u emisiji u kojoj su gosti bili Šefik Džaferović i Željko Komšić, dok je on ranije snimljen u Banjoj Luci.

 

Dodik je kazao i da neće potpisati Sporazum države s Islamskom zajednicom u sadašnjem obliku. Kaže da ga nije ni čitao, ali da zna da ga ni Nebojša Radmanović ni Mladen Ivanić nisu prihvatili.

 

- Potpisat ću sporazum u kojem će IZ biti u istoj poziciji kao i druge vjerske zajednice, a ne da ima veća prava od pravoslavne ili katoličke crkve. Što se tiče EU, pozivam članove Predsjedništva da napravimo zajedničku odluku i da pozovemo EU da nas primi u status kandidata. S NATO-m možemo sarađivati, ali nema nikakvog članstva, to je stav naroda RS - rekao je Dodik.

 

Istakao je da će se boriti da prosječna plaća u BiH do polovine 2019. godine bude 500 eura, a kasnije da se poveća na 1.000 eura, da će raditi na tome da se odbace negativni aranžmani u pogledu favorizovanja roba iz Evrope, te da će nastojati da se članovi Predsjedništva ponašaju kao ljudi koji štite vlastiti prostor i zajednicu. Također, kazao je da planira nastaviti partnersku saradnju s HDZ-om, kao i da će pozvati Vladimira Putina u Banju Luku jer smatra da u Sarajevo nije dobrodošao.

 

Na svojoj prvoj zajedničkoj 'sjednici', novi članovi Predsjedništva BiH nisu mogli naći kompromis niti oko jedne teme o kojoj je u emisiji bilo riječi.

 

Ukoliko imate snage da pogledate, sve će vam se samo reći - otuda i naslov teksta.

 

 

(TV1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI