FOTO, VIDEO/ Protestna šetnja 'hrvatske mladosti'

Više hiljada osoba na protestima u Mostaru: Komšić nije naš predsjednik, Bošnjaci su nam izabrali predstavnika!

Front 11.10.18, 18:50h

Više hiljada osoba na protestima u Mostaru: Komšić nije naš predsjednik, Bošnjaci su nam izabrali predstavnika!
Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda

 

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, novi je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda nakon što je u trci za ovu poziciju pobijedio kandidata HDZ-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Povodom pobjede Komšića, u dijelu Mostara večeras u organizovani protesti.

 

Učesnici mirne šetnje poručuju da Komšić nije njihov predsjednik, da je grubo prekršeno njihovo pravo, nose zastave i svijeće. Nezadovoljni su, tvrde, što su "Bošnjaci izabrali njihovog predstavnika".

 

Kao organizator protestne šetnje navedena je "hrvatska mladost". Građani su pozvani da se okupe u 18.00 sati kod Sveučilišta i da prošetaju do Kancelarije Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u Mostaru gdje će se, kako su najavili, "prislužiti svijeće i iskazati nezadovoljstvo".

 

Kažu kako Komšić nije njihov legitimni predstavnik, nezadovoljni su činjenicom da Izborni zakon nije izmijenjen, da je nepravedno da dominantni narod može izabrati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, prenosi N1.

 

- Želimo dati do znanja svim građanima Federacije BiH da postoje mladi ljudi koji su uglavnom hrvatske narodnosti da se poštuju naši interesi, naši zahtjevi, jer se s nama, na kraju krajeva, mora graditi bih i ako žele dobro Bosni i Hercegovini da trebaju ubuduće uvažavati interese nas mlađih i inače našeg naroda u BiH - rekao je za Bljesak Petar Ćavar, jedan od prisubih na protestu.

 

Komšić je poručio da je član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ali da je predstavnik svih građana u Bosni i Hercegovini, ne samo Hrvata.

 

Protestna šetnja krenutće prema Kancelariji člana Predsjedništva BiH u Mostaru koji je svojevremeno otvorio Dragan Čović. Komšić je nakon izbora i pobjede ponudio da se ovu kancelariju koristi za potrebe studenata.

 

Više fotografija sa protesta pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI