jozo pavković/ 'izazovno vrijeme za hrvate u bih'

Izborom Komšića nastavio se hrvatsko-bošnjački rat: Pirove su pobjede...

Front 09.10.18, 20:43h

Izborom Komšića nastavio se hrvatsko-bošnjački rat: Pirove su pobjede...
Motiv scenarija nametanja predstavnika jest taj što Bošnjaci u Hrvatima vide neprijatelja od kojega u miru žele osvojiti ono što nisu u ratu

 

Izvor: Vecernji.ba

Piše: Jozo Pavković 

 

Apsolutni pobjednik izbora u BiH je Dragan Čović i stranke okupljene oko HDZ-a BiH. Dobili su više od 80 posto glasova svoga, hrvatskog naroda, a u apsolutnom iznosu više nego na prethodnim izborima. Unatoč tomu, formalno ga je pobijedio Željko Komšić. Njemu su Bošnjaci, od svojih 800 tisuća glasova, dali više od 20 posto. Kako je Federacija jedna izborna jedinica, to je bilo dovoljno da Komšić osvoji hrvatsko mjesto u Predsjedništvu BiH jer hrvatska baza ima manje od 200 tisuća birača. U takvom nakaradnom izbornom sustavu Hrvati su inženjering nametanja člana Predsjedništva doživjeli kao bošnjačku osvetu. Poniženi su i oteto im je pravo na zajamčenu konstitutivnost koja se, prije svega, izražava kroz legitimno predstavljanje.

 

Motiv scenarija nametanja predstavnika jest taj što Bošnjaci u Hrvatima vide neprijatelja od kojega u miru žele osvojiti ono što nisu u ratu. Već dugo traje proces oduzimanja prava najmalobrojnijem narodu. Bošnjaci su svojom brojnošću uspjeli Hrvate svesti na nacionalnu manjinu. Ovakav izbor člana Predsjedništva može biti samo dio šireg scenarija razvlašćivanja. Ako se matematičkim manipulacijama s Domom naroda bez legalnih predstavnika uspostavi vlast, prije svega u Federaciji, onda bi to uistinu bio završni, brutalni obračun s Hrvatima.

 

Posljedice ovakvog izbora bit će dugoročne. Uzdrman je ustavnopravni poredak države, saveznici SDA i HDZ, umjesto suradnje, još će žešće ratovati, dodatno će se pogoršati odnosi Hrvata i Bošnjaka. Provocirat će se budućim odlukama susjedi, prije svega Hrvatska. Iza bošnjačkog izbornog inženjeringa sumnja se kako stoje i Turska i islamski svijet, baš kao Rusija, Srbija i pravoslavlje u Republici Srpskoj. Tko stoji iz Hrvata?! Tek Hrvatska koju se pokušava na svakojake načine, a osobito prijetnjama, ušutkati. Bruxelles se prema svom europskom narodu u BiH ionako odavno odnosi maćehinski. Teško je očekivati njihovu diplomatsku ofenzivu kojom bi nepravdu prema Hrvatima vratili u okvire Daytona. Jer, da su htjeli takvo što uraditi, nisu morali čekati još jedne izbore u kojima je demokratska volja “njihova” naroda pogažena.

 

Za Hrvate u BiH ovo je izazovno vrijeme. Odluke se moraju donositi razumno. Isključivo demokratskim sredstvima. Dijalog s Bošnjacima nema alternative. Dapače, možda baš u ovim dramatičnim trenucima treba pokrenuti projekt istinske hrvatsko-bošnjačke suradnje. On je jednako nužan objema stranama. U međusobnom iscrpljivanju svi će biti gubitnici.
Prilika za rješenje, i to ono dugoročno, jest da se što prije, bez obzira na rezultate, dogovori provedba presude Ustavnog suda, odnosno izmijeni Izborni zakon. Upravo su njegove izmjene viza za budućnost BiH, jamstvo da će svi narodi biti istinski konstitutivni, bez straha od majorizacije i dominacije brojnijih. Bošnjaci sada trebaju pokazati kako žele zajedničku budućnost u europskoj BiH i s Hrvatima. U protivnom, to što su ovoga puta izabrali dva člana Predsjedništva bit će Pirova pobjeda, jednako kao što je Čović danas samo naizgled gubitnik.

 

(Vecernji.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI