video/ Bogata karijera trajala je 50 godina

Umrla operska diva Monserrat Caballe: Proslavio je duet 'Barcelona' s Freddiejem Mercuryjem

Hronika 06.10.18, 15:49h

Umrla operska diva Monserrat Caballe: Proslavio je duet 'Barcelona' s Freddiejem Mercuryjem
Čuvena pjevačica je u posljednje vrijeme imala zdravstvenih problema te je tokom septembra smještena u bolnicu u Barceloni. Njezina bogata karijera trajala je 50 godina

 

Španska operska diva Montserrat Caballé, u svijetu najpoznatija po duetu s Freddiejem Mercuryjem "Barcelona", himnom Olimpijskih igara koje su se 1992. održale u Barceloni, preminula je u dobi od 85 godina, javlja BBC.

 

Čuvena pjevačica je u posljednje vrijeme imala zdravstvenih problema te je tokom septembra smještena u bolnicu u Barceloni. Njezina bogata karijera trajala je 50 godina.

 

Radila je u operi u švicarskom Baselu i u njemačkom Bremenu prije nego je 1965. svojim nastupom u njujorškom Carnegie Hallu postigla međunarodni uspjeh.

 

Tokom karijere nastupala je i u Metropolitanu, San Franciscu te u Beču, a nerijetko je pjevala u društvu najslavnijih muških kolega, uključujući Luciana Pavarottija i Placida Dominga.

 

Pjesma "Barcelona" prvi je put na nosaču zvuka izdana 1987. godine, da bi nekoliko godina kasnije, tijekom Olimpijskih igara, postala hit i istinski evergreen.

 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI