Dragan optužuje Dragana

Mektić: Imamo dokumente da je Lukač 1992. bio pripadnik specijalne jedinice Armije BiH u Bihaću koja je ubijala Srbe

Hronika 04.10.18, 15:49h

Mektić: Imamo dokumente da je Lukač 1992. bio pripadnik specijalne jedinice Armije BiH u Bihaću koja je ubijala Srbe
Mektić je pozvao ministra Lukača da nakon ovoga podnese ostavku, jer nije moralno da bude na čelu institucije za čije su stvaranje svoje živote položili mnogi pripadnici Policije Republike Srpske

 

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač 1992. godine bio je pripadnik specijalne manevarske jedinice policije u sklopu Armije Republike BiH, koja se bavila neutralisanjem neprijateljskih snaga u tom periodu, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare član Glavnog odbora Srpske demokratske sranke Dragan Mektić.

 

- U posjedu smo dokumenata i izvještaja iz aprila 1992. godine u kojima postoji naredba na osam strana o formiranju specijalne jedinice u Bihaću i sprovođenju njenih aktivnosti. Izvještaj je potpisan od strane komandira Rame Brkića i inspektora Ibrahima Ćosića, a jedinica je formirana od pojedinaca iz raznih policijskih stanica, a među imenima pripadnika iste se nalazi i ime Dragana Lukača.

 

Ova manevarska jedinica bila je naoružana sa ručnim bombama, zoljama i automatskim oružjem, a jedan od zadataka im je bio da neutrališu neprijateljske snage, a to je srpska vojska koja je u to vrijeme štitila srpsko stanovništvo - rekao je Mektić.

 

Jedna od uloga ministra Lukača, između ostalog je, kako kaže, bila da otkriva i uništava izviđačke grupe sa neprijateljske strane.

 

- Pitam Dragana Lukača koliko je tada uspio da neutrališe tih grupa i koliko je ubijeno tu Srba i koja je njegova još uloga bila u svemu tome, jer je očigledno da je uspješno prikrio svoju itekako umrljanu ratnu prošlost - kaže Mektić.

 

Mektić je pozvao ministra Lukača da nakon ovoga podnese ostavku, jer nije moralno da bude na čelu institucije za čije su stvaranje svoje živote položili mnogi pripadnici Policije Republike Srpske.

 

- Čiji je on čovjek od povjerenja, kad već proziva druge za povjerenje, kako su ti ljudi iz te specijalne jedinice Armije Republike BiH ćutali o toj njegovoj ulozi i otkuda mu moralno i drugo pravo da nekog naziva dezerterom, da priča neku priču o patriotama kad ima najgoru ratnu prošlost, ratovao je protiv Srba i neutralisao srpske položaje - dodao je Mektić.

 

U dokumentima iz 1992. godine nakon operacije neutralisanja Srba, još stoji da je specijalna manevarska jedinica Armije BiH dužna da bude stalno na okupu i spremna za izvršavanje novih zadataka, zaključuje Mektić.

 

 

 

(Oslobođenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI