Čuvajte svoje zdravlje

Ovo su namirnice za koje mislite da su zdrave, ali uništavaju zdravlje

Auto & Dom 04.10.18, 14:29h

Ovo su namirnice za koje mislite da su zdrave, ali uništavaju zdravlje
Lektin u namirnici omogućuje međusobno lakše stanično povezivanje i posjeduje antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluju poput "ljepila" i mogu ometati proces njihova razgrađivanja i time uzrokovati napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni

 

Lektin je prirodni protein kojeg najviše ima u namirnicama poput žitarica i grahorica, a u posljednje se vrijeme isključivo veže uz simptome iritabilnog crijeva, pretilosti i napuhnutosti crijeva.

 

Primjerice, zahvaljujući velikom broju sjemenki, paradajz sadrži velik broj lektina koji mogu uzrokovati probavne smetnje. Emma Taylor, za Daily Mail, otkrila je koje bi se još namirnice trebale izbjegavati. Treba imati na umu da lektin u namirnici omogućuje međusobno lakše stanično povezivanje i posjeduje antimikrobna svojstva, međutim u mnogo većim količinama djeluju poput "ljepila" i mogu ometati proces njihova razgrađivanja i time uzrokovati napuhnutost, oštetiti sluznicu crijeva, a biljni će proteini prijeći u krvotok neprobavljeni.

 

Paradajz

 

Iako je bogat vlaknima i vitaminom C, zapravo može imati dosta loš utjecaj na organizam. Zamijenite ga zelenim lisnatim povrćem, koje je dobra alternativa jer su bogati mineralima.

 

Krompir

 

Pretjerana konzumacija krompira ima gotovo isti utjecaj kao i paradajz. Iako su zdrav izvor vitamina i minerala, krompiri su zapravo najveći problem. Trebali bi kontrolirati unos krompira.

 

Kikiriki i oraščići

 

Oni sadrže visoku količinu proteina i antioksidansa, ali i veliku koncentraciju lektina koji prolaze kroz probavni sustav i idu direktno u krvotok. Kad se lektini nakupljaju u krvi mogu prerasti u kancerogene stanice. Zamijenite ih sjemenkama lana koji će vam dati dovoljnu dozu zdravih masnih kiselina. S obzirom na to da tijelo samo ne može proizvesti zdrave masne kiseline, dobro je uzimati ih iz namirnica.

 

Kukuruz

 

Važno je naglasiti kako kukuruzni škrob, pahuljice koje obično jedemo za doručak i različiti sirupi sadrže kukuruz, što u tijelu uzorkuje upale oko zglobova i loše utječe na probavni sustav. Zdravija alternativa je kvinoja.

 

Crveni grah

 

Oni imaju ekstremno visoke razine lektina. Iako su dobar izvor željeza i proteina, primjerice grašak je zdravija alternativa jer imaju manje lektina.

 

 

 

(Večernji, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI