Fond koji već tri decenije ulaže širom svijeta

Investicioni fond čija se ulaganja mjere stotinama milijardi eura: Ko su novi vlasnici Telemacha, Pinka BiH, N1, Sport Kluba?

Biznis Klub 04.10.18, 09:50h

Investicioni fond čija se ulaganja mjere stotinama milijardi eura: Ko su novi vlasnici Telemacha, Pinka BiH, N1, Sport Kluba?
Pored toga, najuspješnija i najprofitabilnija ulaganja BC Partnersa su u firmu, odnosno bolnicu, General Healthcare koja je vodeća u oblasti pružanja usluga za akutnu i psihijatrijsku njegu, zatim u C&C Group, vodećeg prodavca alkoholnih i bezalkoholnih pića, potom u kompaniju “Galbani”, vodeću na tržištu sira

 

BC Partners, međunarodna investiciona kompanija koja je novi vlasnik United Grupe B.V (Telemach, TV N1, Pink BH, Sport klub…) za više od tri decenije postojanja obavila je 103 investicije u različite firme sa ukupnom vrijednošću od oko 127 milijardi eura.

 

Ovaj investicioni fond osnovan je 1986. godine i već tri decenije ima aktivnu ulogu u razvoju evropskog otkupnog tržišta, a najviše su ulagali u Sjevernoj Americi i Evropi. BC Partners je stacioniran u Londonu, a glavne filijale ima u Parizu, Njujorku, Milanu i Hamburgu, prenosi Blic.

 

Portfolio BC Partners uključuje 17 kompanija sa ukupnim prihodom od prodaje od 35 milijardi dolara (28 milijardi eura).

 

Jedna od najvećih poznatih akvizicija fonda BC Partners, kada je u pitanju “vrijednost posla”, bila je u junu 2013. godine. Oni su tada kupili njemačkog izdavača “Springer Science+Business Media” za oko 3,3 milijarde eura. S druge strane, ovaj fond je u januaru 2015. otkrio da će prodati svojih 40,25 posto u lancu supermarketa “Migros”, i to turskom konglomeratu Anadolu Endustri Holding AS za oko 2,74 milijardi dolara.

 

Pored toga, najuspješnija i najprofitabilnija ulaganja BC Partnersa su u firmu, odnosno bolnicu, General Healthcare koja je vodeća u oblasti pružanja usluga za akutnu i psihijatrijsku njegu, zatim u C&C Group, vodećeg prodavca alkoholnih i bezalkoholnih pića, potom u kompaniju “Galbani”, vodeću na tržištu sira, kao i u jednog od nekada vodećih provajdera mobilnih telefona u Velikoj Britaniji, koji je otišao u stečaj prije četiri godine.

 

Firmu, koja je u početku poslovala pod imenom “Barring Capital Investors” je prije 32 godine osnovao Oto van der Vick, i to da bi savjetovao druge kompanije kako obezbijediti sredstva za razvojni kapital, posebno za kupovinu menadžmenta.

 

Baring je bankrotirao 1995. godine, a Van der Vick je napustio firmu 2001, ali je zadržao funkcije u nekoliko fondova u okviru “BC Partners”.

 

Iako je teško ući u trag “pravim” vlasnicima ove investicione kompanije, poznato je da iza nje stoje drugi, brojni, fondovi. Tako najveći udio u “BC Partners” imaju penzioni fondovi, čak 37 posto, dok zdravstveni fondovi drže 25 posto kompanije.

 

Takođe, dio “kolača” u “BC Partners” dijele i banke i osiguravajuće kuće koji posjeduju osam posto, a isto toliko imaju i različite međunarodne konsultanstke kuće. Pored njih, udio od 12 posto je u rukama fondova, a 10 posto različitih fondacija.

 

Posmatrano geografski, što je jedini zvaničan i dostupan podatak, najveći dio vlasništva BC Partnersa je u rukama kompanija iz Sjeverne Amerike, 41 posto, 29 posto je iz Azije, 25 širom Evrope i još pet posto isključivo iz Velike Britanije. Kako se navodi na sajtu BC Partners, investiciona baza obuhvata oko 200 različitih, visoko kvalitetnih institucija.

 

Tokom 30 godina, BC Partners se fokusirao na ulaganje u vodeće tržišne kompanije sa odbrambenim karakteristikama rasta širom Evrope i Sjeverne Amerike.

 

Kako se navodi na sajtu ovog fonda, oni osvajaju atraktivna tržišta i djeluju kao aktivni akcionari, uz obavezno maksimiziranje povraćaja svake investicije.

 

Zanimljivo je i da BC Partners ima najveći udio u Intelsatu, firmi koja je globalni provajder satelitskih usluga vrijedan 16,6 milijardi dolara. Ova akvizicija bila je do tada, 2007. godine, jedan od najvećih otkupa u privatnom vlasništvu svih vremena.

 

Podsjetimo, nedavno je objavljeno da je BC Partners potpisao ugovor o kupovini većinskog udjela u United Grupi B.V. od KKR-a, vodeće globalne investicione firme koja će zadržati značajni manjinski dio akcija.

 

Inače, UG je vodeći medijski i komunikacijski provajder u jugoistočnoj Evropi, sa značajnim ulaganjima u digitalnu infrastrukturu, sadržaj i vlasničku tehnologiju. On je vodeći tržišni servis za svoje korisnike širom regiona.

 

U poslednjih 18 godina, UG je svoje prisustvo proširila kroz organski rast i akvizicije i sada zapošljava više od 3.400 ljudi i pruža usluge za više od 1,8 miliona domaćinstava.

 

United grupa u Srbiji je vlasnik kablovskog opteratera SBB, kao i više TV kanala – N1, Sport klub, Grand i Ultra.

 

Na njihovom zvaničnom sajtu piše da imaju preko pola milijarde godišnjeg prihoda, 3.554 zaposlenih, i opslužuju 1,8 miliona domaćinstava.

 

U BiH su vlasnik kablovskog operatera Telemach, također televizije N1 itd. Nedavno su kupili i hrvatsku Novu TV kao i Pink BH i Pink M.

 

 

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI