ne propustite bogatu teatarsku ponudu

MESS danas i sutra donosi predstave koje suočavaju, propituju, komuniciraju

Kultura 03.10.18, 13:20h

MESS danas i sutra donosi predstave koje suočavaju, propituju, komuniciraju
Bernard Lesca ističe da se kroz predstavu može pratiti i kako se razvija odnos između njih dvojice, kao i njihov odnos s publikom s kojom imaju interakciju

 

Predstava "Palmira" autorskog dvojca Bernarda Lesca i Nasija Voutsasa (Velika Britanija, Francuska) koja će u okviru 58. internacionalnog teatarskog festivala MESS biti izvedena danas u Sarajevskom ratnom teatru SARTR, nastala je kao reakcija na uništavanje drevnog grada Palmire. 

 

Na danas održanoj redovnoj press konferenciji MESS-a govoreno je o nastanku ove predstave kojoj je također posvećen i u utorak održani MESS Forum. 

 

Godine 2015. ISIS je preuzeo kontrolu nad gradom, uništio njegove hramove, opljačkao njegove grobnice, te iskoristio njegov amfiteatar kako bi izvodio pogubljenja. 

 

Nasi Voutsas rekao je da su scene uništavanja izazvale reakcije te da je polazna tačka za rad na predstavi bila upravo pokušaj njihovog analiziranja. 

 

- Razmišljali smo zašto baš to? Bilo je i drugih stvari koje su se dešavale, ali to je izazvalo posebne rekcije. Odlučili smo da bi polazna tačka bila da kroz rad na predstavi objasnimo te reakcije - rekao je Voutsas. 

 

Bernard Lesca ističe da se kroz predstavu može pratiti i kako se razvija odnos između njih dvojice, kao i njihov odnos s publikom s kojom imaju interakciju. 

 

On je naveo da je predstava jedna paralelna priča gdje akteri izazivaju publiku, jer svaki govori svoju stranu priče i "tjeraju" publiku da se odluči za nekog od njih. Lesca je  dodao da se i u životu to često dešava - da se očekuje da nekoga podržite i zauzmete nečiju stranu. 

 

Iz Italije u produkciji Sardegna Teatro/Compagnia Teatropersona na scenu Narodnog pozorišta večeras dolazi predstava "Macbettu" Alessandroa Serre. 

 

Serra je naglasio da je prije deset godina obilazio kao fotograf tradicionalne festivale na Sardiniji u regiji Barbagia, te da je tad ostao fasciniran starosardinijskim jezikom, kao i ritualima koje je primijetio na tim karnevalima. Ovaj "Magbet" se izvodi tako sa spojem dviju tradicija, starim jezikom Sardinije i sa čistom elizabetanskom tradicijom koja podrazumijeva u cjelosti mušku postavu predstave. 

 

Jedan od glumaca Felice Montervino navodi da im je u radu na predstavi pomogao jedan od glumaca koji je porijeklom iz tih krajeva te da su kroz razgovor s njim lakše utonuli u tu realnost. Tako su se uspjeli prepustiti starim plesovima, jeziku, formama svojstvenim tom kraju. Bili su, kako kaže, preplavljeni emocijama i nije im bilo teško raditi te su uspjeli postići da naprave predstavu koju je reditelj "strastveno tražio". 

 

Predstava "Groznica" autora Abigal Browde i Majkla Silverstonea je komad o individualnoj i kolektivnoj odgovornosti. 

 

Abigal Browde na današnjem MESSpressu rekla je da se u predstavi radi o odgovornosti, ponašanju. Odgovornosti koju imamo jedni prema drugima, kao i odgovornosti unutar zajednice. O komunikaciji unutar zajednice, bojazni da je neko uvijek isključen jer je nemoguće da svi budu uključeni u sve što se radi. 

 

Majkl Silverstone podvlači da je ovo predstava u kojoj njih dvoje kao autori prvi put izlaze na scenu iako ranije nisu nikad glumili. Oni se tako izlažu, suočavaju sa odgovornošću.  

 

Predstava je, smatra Silverstone, namijenjena za sedamdeset i troje ljudi. Tokom nje svi sjede zajedno, publika ima priliku da učestvuje, razmijeni iskustva, razgovara… 

 

Međutim, pojasnio je da publika ne mora osjećati obavezu da učestvuje. I dodao da će i bez učešća imati priliku za dobar doživljaj. 

 

Ova predstava u produkciji 600 Highwaymen (SAD) na programu je 4. i 5. oktobra na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI