Tuča koja je završila kobno

Nastavlja se suđenje za ubistvo Amerikanca u noćnom klubu na Zakintosu: Pored optuženih Srba, osumnjičen i Bosanac

Hronika 03.10.18, 13:02h

Nastavlja se suđenje za ubistvo Amerikanca u noćnom klubu na Zakintosu: Pored optuženih Srba, osumnjičen i Bosanac
Nijedan svjedok do sada saslušan nije mogao da opiše detalje, "uzrok" i početak incidenta koji je prerastao u krvavi okršaj i završen premlaćivanjem Bakarija Hendersona nasmrt

 

Sudnica u Patri gdje se odvija proces optuženima za smrt Bakarija Hendersona na Zakintosu 2017. godine, pretvara se u bespoštednu arenu, ali između advokata odbrane. Kako prenose grčki mediji, zaoštrili su se sukobi između branilaca, jer odgovornost za fatalne povrede nanijete Amerikancu, prebacuju sa jednih optuženih na druge. Svemu tome doprinose "zamagljene uloge zaposlenih u lokalu i odnosi okrivljenih" u kobnoj tuči prošlog jula u noćnom klubu u Laganasu.

 

Kako prenose grčki mediji, jedan od advokata insistira da su Hendersonu kobne udarce zadali "profesionalci", osobe kojima su tuče, sukobi i slične scene dio dnevne rutine. Tamošnji novinari koji prate suđenje zaključuju da će najvažnije biti da se razjasni uloga zaposlenog u klubu - da li je kobne večeri bio u društvu Srba ili je samo radio kao obezbjeđenje, prenosi Blic.

 

U sudnici u Patri u utorak je takođe potegnuto pitanje da li je sve što se dogodilo imalo ikakve veze sa Hendersonovom nacionalnošću i rasom.

 

Svjedočenje vlasnika kluba u kojem je započela svađa, navodno, nakon što se konobarica slikala i pričala sa Amerikancem, nije riješilo dileme advokata.

 

- On nije objasnio ni ulogu te devojke u klubu, kao ni drugog barmena - prenose grčki mediji.

 

S druge strane, DJ koji je te večeri puštao muziku opisao je scene tuče koje je on sam vidio.

 

- Amerikanac je u jednom trenutku izletio, dok je grupa pojurila za njim... Letjele su stolice i stolovi. I djevojka je negdje trčala. Vidio sam 15 ljudi koji su iznad Amerikanca i udaraju ga, sve dok nije došla Hitna pomoć. Onda su i oni nestali - ispričao je ovaj svjedok, koji nije vidio šta se događalo uoči sukoba.

 

Nijedan svjedok do sada saslušan nije mogao da opiše detalje, "uzrok" i početak incidenta koji je prerastao u krvavi okršaj i završen premlaćivanjem Bakarija Hendersona nasmrt.

 

Inače, kako pišu grčki portali, američka ambasada u Atini naročito se interesuje za ovaj slučaj. Navodno, prema njihovim saznanjima, u Patri je trenutno i čelnik FBI kancelarije u Grčkoj koji diskretno prati tok procesa.

 

Ambasada SAD od početka je podržavala porodicu Henderson, pa im je navodno i finansijski pomogla kako bi mogli da dođu u Grčku.

 

Za dalji tok suđenja važna je, kako ocjenjuju, odluka suda o zakonitosti snimaka sa nadzornih kamera koje su zabilježile čitav događaj.

 

Među devetoricom optuženih su sedmorica Srba. Njih petorica su u pritvoru od hapšenja - Nemanja Petrović (18), Stefan Stojanović (21), Dušan Ranković (33), Miloš Senić (25), Miloš Ilić (18). Dvojica okrivljenih Srba, Nenad Jovanović i Siniša Petrović, brane se sa slobode. Među okrivljenima je grčki barmen Jorgos Skijadopulos, kao i Britanac porijeklom iz BiH, Amir Omerdžić, koji je takođe bio zaposlen u baru te noći.

 

 

 

(Blic, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI