Od 2. do 6. oktobra na prostoru Kamberovića polja

Skromniji nego prošle godine: Na ZEPS-u 480 izlagača iz 19 zemalja

Biznis Klub 02.10.18, 08:50h

Skromniji nego prošle godine: Na ZEPS-u 480 izlagača iz 19 zemalja
U brojkama je za 12 posto manje izlagača nego prošle godine, sedam posto manji po površini te 12 posto po broju zemalja iz kojih dolaze izlagači. Ovi podaci, možda, izgledaju sumorno, ali su definitivni alarm za nas kao organizatora, ali i za Zenicu te čitav Kanton, da se neke stvari moraju mijenjati, smatra Šestić

 

Poslovni sistem RMK Promet organizator je 25. generalnog BH sajma "ZEPS“ i 15. međunarodnog sajama metala "ZEPS Intermetal“, koji će od danas do subote, 6. oktobra, biti održan na prostoru Kamberovića polja.  

 

Sajam je, po pokazateljima koje je na jučerašnjoj pres-konferenciji iznio direktor ZEPS-a Vedad Šestić, skromniji nego prošle godine. Na sajmu će biti 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta, na blizu 8.000 kvadratnih metara, ali je broj prijavljenih firmi bio 542. 

 

vedad-sestic-zeps

 

- Od svih firmi koje su otkazale učešće, samo je jedna otkazala zbog toga što 'ZEPS' nije mogao osigurati tražene uslove, ali samo zato što su kasno prijavili te zahtjeve - kazao je Šestić, istaknuvši da su već same prijave za učešće obligacioni odnos za obje strane, zbog čega će svoj stav zauzeti i Uprava ZEPS-a. 

 

- U brojkama je za 12 posto manje izlagača nego prošle godine, sedam posto manji po površini te 12 posto po broju zemalja iz kojih dolaze izlagači. Ovi podaci, možda, izgledaju sumorno, ali su definitivni alarm za nas kao organizatora, ali i za Zenicu te čitav Kanton, da se neke stvari moraju mijenjati - smatra Šestić. 

 

Dodaje da je samo 10 izlagača iz Zenice, a struktura izlagača je u omjeru 54 naprema 46 posto u korist domaćih izlagača.  

 

Šestić je rekao i da imaju ponudu da ZEPS presele u Sarajevo, što bi im, uz najavljenu podršku, prepolovilo troškove organizacije. 

 

Naveo je također da su prošle godine imali oko 35.000 posjetilaca te da za ovu godinu očekuju oko 25.000 posjetilaca.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI