U sklopu MESS-a na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Predstava 'Ono što nedostaje' ZKM-a i u režiji Selme Spahić večeras pred sarajevskom publikom

Kultura 01.10.18, 13:03h

Predstava 'Ono što nedostaje' ZKM-a i u režiji Selme Spahić večeras pred sarajevskom publikom
Selma Spahić je kazala da predstava govori o dvije sestre koje su izgubile majku te odnosima unutar porodice jedne od njih. Za Spahić je ova predstava značajna, a pohvalila je i saradnju s glumačkom ekipom koja igra u predstavi

 

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će u dva termina, u 18 i  21 sat, biti izvedena predstava "Ono što nedostaje" Zagrebačkog kazališta mladih rađena po tekstu Tomislava Zajeca i režiji Selme Spahić.

 

Na redovnoj pres-konferenciji Festivala MESS danas je bilo riječi ovoj predstavi koja je ujedno prva zagrebačka režija bh. rediteljice.

 

Selma Spahić je kazala da predstava govori o dvije sestre koje su izgubile majku te odnosima unutar porodice jedne od njih. Za Spahić je ova predstava značajna, a pohvalila je i saradnju s glumačkom ekipom koja igra u predstavi.

 

Glumica u predstavi Katarina Bistrović Darvaš ističe da glumačka postava održava "finoću tkanja predstave" te da se radi o tekstu koji je na trenutke neuhvatljiv.

 

Direktorica Zagrebačkog kazališta mladih Snježana Abramović smatra da je Selma Spahić imala težak zadatak koji je odlično uradila.

 

U predstavi "Ono što nedostaje“ glume: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Goran Guskić i Adrian Pezdirc.

 

Bosanskohercegovačka predstavnica na ovogodišnjem Festivalu MESS je predstava Narodnog pozorišta i Scene MESS “Kralj Lear” koju je režirao Diego De Brea.

 

Nosilac glavne uloge, glumac Izudin Bajrović na današnjoj pres-konferenciji naveo je da je Šekspir Monteverest dramskog stvaralaštva, a Kralj Lear je opet Monteverest Šekspirovog djela.

 

Govoreći o svojoj ulozi, Bajrović je naglasio da je riječ o ulozi koja zahtijeva punu koncentraciju, dok je rediteljsko čitanje opisao kao jedno specifično viđenje Šekspirovog djela.

 

Predstava je na repertoaru sutra u Narodnom pozorištu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI