Uspješna bh. poslovna priča

Kao dječak prodavao namještaj, a danas oprema najluksuznije hotele u Evropi: Krenuli smo sa tri radnika, sada imamo preko 100 uposlenih

Biznis Klub 29.09.18, 19:54h

Kao dječak prodavao namještaj, a danas oprema najluksuznije hotele u Evropi: Krenuli smo sa tri radnika, sada imamo preko 100 uposlenih
Tako je 2002. godine osnovao firmu Ećo Company. Bila je to mala firma, osnovana sa 5 do 6 hiljada maraka kapitala i sa svega 3 radnika. I sam se u to vrijeme bavio prodajom i bio u svakodnevnoj komunikaciji sa klijentima, što se kasnije uspostavilo kao neprocjenjivo iskustvo

 

Nakon što je završio Ekonomski fakultet u Sarajevu, put ga je odveo u Njemačku... Tamošnji način života nije mu se dopao. Vrlo brzo je shvatio da to nije put kojim bi htio ići i profesionalno se razvijati i odlučio se da samostalno kreira svoje radno mjesto. U Sarajevu je otišao na svoj prvi razgovor za posao, no bio je to ujedno i posljednji. Odmah je vidio da to nije za njega i odlučio da osnuje svoju firmu.

 

Tako je počela priča o Ećo Company i brendu Inside by Ećo koji su od 2002. do danas prešli put od trgovine sa 4 zaposlena do kompanije koja proizvodi vlastiti dizajnerski namještaj za stanove, poslovne prostore i luksuzne hotele u Bosni i Hercegovini i Evropi.

 

- Moj otac je na Kosovu imao lanac trgovina i bavili smo se prodajom namještaja. Još kao dijete, u prvom razredu srednje škole, pomagao sam mu u poslu i tako stekao iskustvo rada sa namještajem. Zavolio sam to, tako da je upravo prodaja namještaja bila prva ideja koja mi je pala na pamet kada sam odlučio pokrenuti vlastiti biznis. Otac nam je savjetovao da počnemo posao sa građevinskim materijalom, bilo je to doba ekspanzije građevinskih radova u Bosni i Hercegovini. Analizirajući kompletnu situaciju, odlučio sam se za proizvodnju namještaja. Htio sam ipak raditi nešto ljepše - priča za BiznisInfo Suad Ećo, osnivač i vlasnik bosanskohercegovačkog brenda Inside by Ećo.

 

Tako je 2002. godine osnovao firmu Ećo Company. Bila je to mala firma, osnovana sa 5 do 6 hiljada maraka kapitala i sa svega 3 radnika. I sam se u to vrijeme bavio prodajom i bio u svakodnevnoj komunikaciji sa klijentima, što se kasnije uspostavilo kao neprocjenjivo iskustvo.

 

- Na početku smo prodavali domaći namještaj. Doslovno smo kupovali namještaj od domaćih proizvođača i prodavali ga kupcima. No, nakon godinu dana smo se odlučili na saradnju sa internacionalnim firmama pa smo 2003. počeli prodavati uvozni, kvalitetniji namještaj - kaže Ećo.

 

suad-eco

 

Već za godinu dana priča je postala mnogo ozbiljnija pa su 2004. već radili sa velikim i ozbiljnim distributerima poput Mobilanda.

 

- Radili smo sa njemačkim, talijanskim i turskim proizvođačima. Kako su to sve bile velike fabrike od njih smo puno naučili i uvidjeli situaciju na osnovu potražnje na tržištu. Istovremeno smo posjećivali i sve sajmove namještaja i pratili kako ozbiljne firme osvajaju tržišta. Na koncu smo zaključili šta je bitno u samim procesima prodaje, kako da se pozicionira i pravi dobar posao na tržištu, tako da  smo dosta napredovali - kaže Ećo.

 

Nakon 4 godine iskustva odlučili su da pokrenu vlastitu proizvodnju, ponajviše jer je već tada bilo puno zahtjeva za namještaj po mjeri. Za početak su kupili manje mašine i uposlili nekoliko radnika. 2008. godine je bila ekspanzija stanogradnje a Ećo Company je to dobro prepoznala i iskoristila. Razvili su koncept kompletnog dizajniranja stambenih jedinica.

 

Proizvodnja se dobro razvijala, tako da su dodatno investirali u mašine, uložili u radnike i ponudili im bolje uslove za rad.

 

- Od početka smo znali da je za dobar posao bitno imati dobru tehnologiju, dobre mašine i što je najbitnije – kvalitetne radnike. Nije dovoljno imati samo radnu snagu, ona mora biti  osposobljena da odgovori zahtjevima stranog tržišta i kvaliteta - kaže Ećo.

 

U to vrijeme bila je velika konkurencija na tržištu namještaja ali firma je od početka imala viziju o tome šta tačno želi biti: proizvođač namještaja visoke kvalitete, pouzdan partner, fleksibilan i prilagodljiv tržištu.

 

- Mi smo željeli da uđemo u konkurenciju sa italijanskim proizvođačima na domaćem tržištu i odlučili smo se za kvalitet i dizajn. U startu smo željeli napraviti prepoznatljiv domaći brend. Uzor su nam bili Talijani, a bili smo bosanskohercegovačka priča - dodaje Ećo.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI