Kompanija sa sjajnim potencijalom

Najavljena dalja ulaganja: Ukrajinci kupili slovenačku firmu od koje u BiH živi 2.000 ljudi

Biznis Klub 27.09.18, 15:42h

Najavljena dalja ulaganja: Ukrajinci kupili slovenačku firmu od koje u BiH živi 2.000 ljudi
Vrijednost akvizicije nije poznata, no očekuje se da SIJ, koja je proteklih godina stabilizovala poslovanje Perutnine Ptuj, ovom prodajom ostvari profit. SIJ je kompaniju kupila za 70 miliona eura a krajem prošle godine ona je vrijedila 82 miliona eura

 

Ukrajinska grupacija MHP kupila je Perutninu Ptuj od Slovenske industrije jekla (Slovenačka industrija čelika). Jedna od vodećih međunarodnih grupacija u poljoprivrednoj i industriji prerade peradi podnijela je Agenciji za zaštitu konkurencije prijavu koncentracije za sticanje udjela u Perutnini Ptuj.

 

Ovu akviziciju u grupaciji su ocijenili strateškim partnerstvom i najavili dalja ulaganja u razvoj kompanije. Perutnina Ptuj ima sjajan potencijal koji će dobar vlasnik znati razviti - navodi se u saopštenju kompanije, prenosi BiznisInfo.

 

Kako neslužbeno prenosi slovenački list Delo, SIJ je pokrenula proces prodaje svog udjela od 91 posto u Perutnini Ptuj a MHP je ponudio najveću cijenu. List navodi da je prodaja rezultat zahtjeva kreditora SIJ-a da se ova skupina povuče iz vlasništva. Kako sama ukrajinska grupacija sada ima preko 90 posto dionica, jednostavno će moći istisnuti male dioničare, uz uslov da dobiju saglasnost regulatora.

 

Vrijednost akvizicije nije poznata, no očekuje se da SIJ, koja je proteklih godina stabilizovala poslovanje Perutnine Ptuj, ovom prodajom ostvari profit. SIJ je kompaniju kupila za 70 miliona eura a krajem prošle godine ona je vrijedila 82 miliona eura.

 

Podsjetimo, Perutnina Ptuj na tržištu Bosne i Hercegovine posluje putem dvije kompanije: Perutnine Ptuj-S doo Srbac, koja se bavi uzgojem sirovina i proizvodnjom pilećeg mesa i Perutnina Ptuj-BH doo Breza, koja se bavi proizvodnjom asortimana pilećih prerađevina.

 

- Realizirani poslovni rezultat Perutnine Ptuj BH doo Breza u 2017. godini daje ovoj kompaniji pravo da je se svrstava među najuspješnije u ovoj industriji. Brezanska Perutnina je u prošloj godini proizvela preko 6.100 tona prerađevina, realizirala prihod od preko 100 miliona KM. Ima 316 stalno zaposlenih - navodi se na internet stranici Petutnine Ptuj u BiH.

 

Sestrinska kompanija u Bosni i Hercegovini koja proizvodi meso peradi, Perutnina Ptuj iz Srpca, ima 240 stalno zaposlenih i 103 kooperanta.

 

- Kada se sabere broj zaposlenih u ove dvije tvornice, broj kooperanata i broj dobavljača kojima je Perutnina Ptuj preko 60% njihovog ukupnog prihoda, dobijemo broj od 2.000 zaposlenih državljana BiH koji su najdirektnije moguće vezani za ovog prehrambenog proizvođača - navode iz ove kompanije.

 

MHP je vodeći peradarski proizvođač u Ukrajini. Imaju i postrojenja u Holandiji i Slovačkoj, a prodaju na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Ukrajinska grupa posjeduje i vodeću kompaniju za proizvodnju žitarica za ishranu peradi.

 

MHP je lani ostvarila prihode od 1,29 milijarde američkih dolara (1,1 milijardu eura) što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 13 posto od čega je 57% na inostranim tržištima. Prošlu godinu su završili sa 230 miliona dolara (195 miliona dolara) neto dobiti. MHP-ove dionice izlistane su na Londonskoj berzi.

 

 

 

(BiznisInfo, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI