U SJENI PREDIZBORNE KAMAPNJE

Veliki odziv posjetitelja na Salonu akademske knjige u Mostaru

Kultura 27.09.18, 08:22h

Veliki  odziv  posjetitelja na  Salonu akademske knjige u Mostaru
Naučnu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji – izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi - odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija

 


 

 

 


Prvo izdanja Salona akademske knjige završeno je tokom prošlog vikenda. Tokom pet dana održavanja ove sajamske manifestacije Mostar je bio središte akademske knjige, čitanja, nauke i znanja. Naučnu produkciju, odnosno akademska izdanja predstavilo je 11 profesionalnih i 14 institucionalnih izdavačkih kuća, a sajamsku priredbu svakodnevno su nadopunjavali zanimljivi i raznovrsni sadržaji – izložbe, promocije, radionice, stručni skupovi - odnosno ukupno 35 pratećih programa na pet različitih lokacija. 

 

„Ovom manifestacijom pokušali smo osnažiti i približiti javnosti značaj naučnog izdavaštva u BiH, uopće izdavaštva, i mislim da smo uspjeli. Po prvi put i na jednom mjestu, okupili smo naučnike, naučne izdavače, predstavnike visokoškolskih institucija, biblioteka, muzeja, instituta, studente i druge zainteresirane. Vjerujem da su izlagači kvalitetno iskoristiti ovu jedinstvenu priliku za poslovne sastanke i saradnju, za razmjenu znanja i iskustava, ali i za promociju znanja i nauke, u prvom redu akademske knjige, čineći je dostupnom što većem broju građana“, izjavila u povodu završetka 1.Salona akademske knjige federalna ministrica obrazovanja i nauke prof.dr. Elvira Dilberović.

 

Ministrica se zahvalila svim izlagačima i partnerima na doprinosu u stvaranju ove sajamske priredbe, s ciljem promoviranja i populariziranja  akademske knjige, znanja i nauke.

 

„Naše su namjerne ozbiljne da ovaj Salon preraste u tradicionalni događaj, koji će se u idućim godinama poboljšavati, po svim mjerilima. Ocjene izdavača su pozitivne i već bilježimo interes i drugih da sudjeluju u ovom jedinstvenom naučnom događaju. Također, sve pohvale dobio je i tzv. Akademski voz, koji je prevezao u Mostar zainteresirane akademske radnike i studente iz Zenice, Sarajeva i Konjica. Stoga ćemo već od iduće godine, na ovaj ili sličan način, nastojati uvezati i druge univerzitetske gradove“, kazala je federalna ministrica obrazovanja i nauke/znanosti.

 

Inače, Ministarstvo je, uz Zajednicu izdavača/nakladnika u BiH, organiziralo 1.Salon akademske knjige u Mostaru, dok je izvršni organizator bio University Press.

 

Izložbeni paviljon bio je postavljen na prostoru Sportskog igrališta Gimnazije Mostar,  pa je odziv posjetitelja na sajamu i svim pratećim programima bio više više nego dobar.


(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI