Neizvjesna borba između bošnjačkih kandidata

Istraživanje CPIFF-a: Evo koga bi Bošnjaci sutra voljeli vidjeti u Predsjedništvu BiH

Front 25.09.18, 15:24h

Istraživanje CPIFF-a: Evo koga bi Bošnjaci sutra voljeli vidjeti u Predsjedništvu BiH
Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta u razdoblju od 11.-14. septembra 2018. proveo je veliko istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1.200 ispitanika bošnjačke nacionalnosti (osobe starije od 18. godina)

 

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) osnovan je u novembru 2016. godine. Ideja o osnivanju Centra inicirana je od strane Odsjeka politologije Filozofskog fakulteta u Mostaru, kao odgovor na društvena i politička zbivanja kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regije i šire.

 

CPIFF u svoj tim okuplja znanstvenike i istraživače iz područja politologije, ali i drugih društvenih i humanističkih disciplina.

 

Centar za politološka istraživanja Filozofskoga fakulteta u razdoblju od 11.-14. septembra 2018. proveo je veliko istraživanje javnog mišljenja na uzorku od 1.200 ispitanika bošnjačke nacionalnosti (osobe starije od 18. godina).

 

cpiff-istrazivanje

 

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH za izbor člana Predsjedništva BiH. Ispitanici su pitani o kandidatima za člana Predsjedništva BiH koji se biraju iz FBiH, navodi se u priopćenju CPIFF-a.

 

Tako, kad je riječ o bošnjačkom biračkom tijelu, prema rezultatima istraživanja CPIFF-a, vodeći je predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić sa 16,8 % popularnosti, a kandidat SDA Šefik Džaferović (15,9 %) i kandidat SDP-a Denis Bećirović (15,3 %) ga prate u stopu. Kao četvrti u bošnjačkom biračkom tijelu je Željko Komšić sa 8,3 % popularnosti, koji je kandidat Demokratske fronte za hrvatskog člana predsjedništva.

 

Neizvjesna borba za bošnjačkog člana predsjedništva može odlučiti i to koliko glasova Bošnjaka bi mogao dobiti Željko Komšić, pa bi se samim time odlučila i borba za hrvatskog člana predsjedništva.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI