ČOVJEK JE U TEŠKOM STANJU, NE JEDE, NE SPAVA, STALNO PLAČE

Jedini, ali ključni dokaz da Sirijac govori istinu: Srušena tvrdnja policije, migrant je s izgubljenom kćerkom ipak bio u Hrvatskoj!

Hronika 25.09.18, 12:54h

Jedini, ali ključni dokaz da Sirijac govori istinu: Srušena tvrdnja policije, migrant je s izgubljenom kćerkom ipak bio u Hrvatskoj!
Točna je verzija nesretnog migranta, jer koordinate 44°56’58.7N, 15°38’31.9E označavaju lokaciju na samom rubu autokampa Korana smještenog u selu Selište Drežničko, na desnoj obali kanjona Korane. Selo Smoljanac u kojemu je policija u nedjelju istraživala njegovu priču nalazi se petstotinjak metara dalje, odnosno samo na drugoj obali rijeke

 

 


Sirijski migrant koji već 13. dan traga za svojom 5-godišnjom djevojčicom Allsom nije lagao dok je opisivao dvodnevno putovanje iz Bihaća na šire područje Plitvičkih jezera, pa tako nije izmislio ni GPS koordinate koje je naveo kao lokaciju na kojoj je posljednji put bio u kontaktu sa skupinom Iračana koja mu je čuvala dijete dok je otišao u obližnji market po namirnice, piše Jutarnji.hr.


Nažalost, to se ne može reći i za policiju koja je u svojem priopćenju ustvrdila da su objavljene koordinate lažne jer “označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 km od sela”. Odgovor na pitanje kako im se mogla dogoditi takva pogreška još čekamo.


Točna je verzija nesretnog migranta, jer koordinate 44°56’58.7N, 15°38’31.9E označavaju lokaciju na samom rubu autokampa Korana smještenog u selu Selište Drežničko, na desnoj obali kanjona Korane. Selo Smoljanac u kojemu je policija u nedjelju istraživala njegovu priču nalazi se petstotinjak metara dalje, odnosno samo na drugoj obali rijeke.   


Deportacija


Otac ove djevojčice, dakle, uopće nije bio u Smoljancu, već na drugoj obali i drugom selu. Nesreća je u tome što je Selište Drežničko u općini Rakovica, odnosno u Karlovačkoj županiji koju kontrolira PU karlovačka. Koordinate su ključni, no ne i jedini dokaz koji potkrepljuje njegovu priču.


Prema informacijama do kojih smo došli novinarskim i terenskim istraživanjem, sasvim je izvjesno da je Sirijca pokupila policija te ga deportirala natrag u BiH, ali ne lička, već karlovačka. Slijedom toga lička policija od osoblja trgovine u Smoljancu nije ni mogla doznati korisne informacije o slučaju, te su izvijestili kako su “netočni navodi o postupanju u navedenoj trgovini”, ali mogla je karlovačka policija - no ona slučaj nije istraživala, iako je mogla provjeriti četiri marketa u istom tom krugu od tri kilometra.


Trgovina u Smoljancu manja je od 20 kvadrata i u njoj radi jedna osoba te se market svakoga dana zatvara u 14 sati, jer nema potrebe raditi dulje. Trgovkinja Ljiljana Š. nam potvrđuje da se policija kod nje raspitivala o ocu djevojčice, a rekla im je što i nama.


- Otkako je počelo to s migrantima, bila su svega dvojica, kupili su kruh, mlijeko i cigarete. Oni su tada bili zalutali, jer im ovdje nije uz put. Osim toga, seljani bi ih odmah prijavili. Sigurna sam da taj čovjek nije dolazio - kazala nam je Ljiljana.


Ako produžimo 200 metara od nje uskom seoskom cestom, dolazimo do kanjona Korane i ulazimo u Karlovačku županiju, još 100 metara dalje je rampa kampa Korana koji također ima svoj market. Vraćamo se na D1 prema Plitvicama, pa zakrećemo prema Karlovačkoj županiji, te obilazimo sva tri marketa. Niti u jednom nikad nije bio nijedan migrant, jer im je tu preotvoren prostor i previše je ljudi, te ne želi riskirati da budu otkriveni. Prodavačice u tim trgovinama, kao i Ljiljana iz Smoljanca, govore isto:


- Ako se igdje opskrbljuju, onda je to u marketu u kampu - prilaz je lagan jer dolazite iz šume, tamo je odmah i mjenjačnica, pa mogu zamijeniti novac, a nisu sumnjivi jer su u kampu gosti uglavnom stranci - priča nam Ljiljana i njezine kolegice.

 

Nastavak teksta čitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI