58. izdanje festivala MESS

Predstave koje provociraju oštre reakcije kritičkom radikalnom i hrabrom poetikom

Kultura 25.09.18, 11:15h

Predstave koje provociraju oštre reakcije kritičkom radikalnom i hrabrom poetikom
"Bordel Balkan" je baziran na Eshilovom djelu "Orestija" i transformisan u novom kontekstu - onom balkanskom. Predstava se suočava sa moralnim transgresijama i lažnim uvjerenjima. Predmet predstave je postratni period u Staroj Grčkoj, kao i postratni period Balkana (nakon 90-tih)

 

U mnoštvu teatarskih izričaja, 58. izdanje Internacionalnog teatarskog festivala MESS donosi i predstave koje provociraju oštre reakcije kritičkom radikalnom i hrabrom poetikom.

 

Primjer za to su predstave Narodnog pozorišta Priština "Bordel Balkan" Andrasa Urbana koji je režirao i predstavu "Leptir" Kraljevskog pozorišta Zetski dom, te "Ono što nedostaje" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Selme Spahić, dok predstava Narodnog pozorišta Beograd "Carstvo mraka" čiju režiju potpisuje Igor Torbica postavlja svjetonazorska pitanja o okrutnosti svijeta kojim smo okruženi, životu i sposobnosti čovjeka da preživi radikalno zlo.

 

Na programu 58. MESS-a predstava "Bordel Balkan" je 5. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

"Bordel Balkan" je baziran na Eshilovom djelu "Orestija" i transformisan u novom kontekstu - onom balkanskom. Predstava se suočava sa moralnim transgresijama i lažnim uvjerenjima. Predmet predstave je postratni period u Staroj Grčkoj, kao i postratni period Balkana (nakon 90-tih). Povlači se paralela između ta dva značajno divergentna historijska momenta kako bi nas podsjetila na sličnost rata kao koncepta, kao mašinerije uništenja koja dovodi moć onima koji govore najglasnije.

 

"Bordel Balkan" dovodi mračnu stranu i vrlo pesimističan nazor sa područja Balkana. Likovi u performansu predaju se sudbini i nesvjesno padaju u stanje nesreće i uništenja.

 

Predstava "Leptir" bit će na programu 1. oktobra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

 

Drama "Leptir" Aleksandra Radunovića beskompromisno dekonstruiše pojam porodice. Čovjek, unutar vlastite nesposobnosti da se obračuna sa tradicionalnim pristupom društvu, nije u stanju da postane adekvatno "Ja", autentično lice osnovne zajednice. Da prihvati onog drugog s kojim treba da čini onu prvobitnu ćeliju društva, koja svakako nije namijenjena za destrukciju već za stvaranje. Tradicija, društvo, država, javni prostor, sve to je ušlo u intimu, tako da je i ona postala javna. A nove generacije stradaju, i stradaju iznova.

 

Predstava "Ono što nedostaje" je na programu Festivala MESS 1. oktobra sa dvije izvedbe na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

- Predstava je napeta i uzbudljiva i gleda se bez daha, premda se u njoj ne ruše svjetovi, a nema ni velikih društvenih ili političkih događaja. No uzbudljivost i napetost dali su joj odličan Zajecov tekst i inovativna režija sarajevske redateljice Selme Spahić, koja je u ovoj svojoj prvoj zagrebačkoj režiji na sceni stvorila uvjerljiv i pomalo iščašeni svijet rastrzanih obiteljskih odnosa, bračnih lomova i potrage za spolnim identitetima - napisala je Nina Ožegović o predstavi "Ono što nedostaje".

 

Predstava "Carstvo mraka" bit će izvedena na 58. MESS-u 4. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

"Carstvo mraka" je priča o ljudskom životu u bijedi i sposobnosti čovjeka da čini radikalno zlo. Predstava nam pokazuje šta se desi sa ljudima koji bivaju nevidljivi. Kako se oni nose za mrakom koji imaju u sebi, i postavlja nam pitanje da li je moguće izboriti se sa tamom i okrutnošću kojom smo okruženi, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI