Električna stimulacija

Naučnici otkrili način da paralizovani pacijenti prohodaju: 'Život mi se potpuno promijenio...'

Lifestyle 25.09.18, 09:23h

Naučnici otkrili način da paralizovani pacijenti prohodaju: 'Život mi se potpuno promijenio...'
Jedna od pacijentkinja je rekla da joj se život potpuno promijenio zahvaljujući tehnologiji

 

Troje pacijenata koji su bili paralizovani od struka naniže ponovno su uspjeli da prohodaju nakon što su im među pršljenove ugradili elektrode, javlja BBC.


Muškarac, jedan od tri pacijenta, uspio je da pređe dužinu fudbalskog terena nakon godinu dana vježbi pomoću električne stimulacije.

 

Stručnjaci kažu da taj uređaj koji se smješta ispod povrede, pomaže da izgubljeni signali iz mozga dođu do mišića u nogama.

 

Američki tim sa Univerziteta Luizvil i Klinike Mejo opisali su svoj uspjeh u časopisima "Nature Medicine" i "New England Journal of Medicine".

 

Jedna od pacijentkinja je rekla da joj se život potpuno promijenio zahvaljujući tehnologiji.

 

"Učestvovanje u ovoj studiji istinski mi je promijenilo život, budući da mi je dalo nadu za koju nisam mislila da je moguća, nakon saobraćajne nesreće", rekla je Keli Tomas (23).

 

"Prvi dan kada sam napravila samostalne korake bio je emocionalna prekretnica u mom oporavku koju neću nikada zaboraviti, jer u jednom trenutku sam hodala uz pomoć asistenta, a sljedeći trenutak nastavila sam sama", kaže Keli i dodaje da je zadivljujuće šta ljudsko tijelo može da postigne uz pomoć istraživanja i tehnologije.

 

Spomenuto otkriće pomoglo je i Džefu Markisu (35), koji se povrijedio dok je vozio bicikl, kao i Džeredu Činoku (29), koji je jedva preživjeo nesreću na motornim sankama.

 

Kako su opisali stručnjaci, tzv. elektrozakrpa ne popravlja štetu, ali uspješno stimuliše živce u kičmenoj moždini - signali iz mozga tad dolaze do ciljanih mišića i pacijent može dobrovoljno da kontroliše svoje pokrete. Ali, kad se stimulacija isključi, svjesno kretanje prestaje.

 

"Ovo daje veliku nadu ljudima koji se suočavaju s paralizom, ali još uvek smo u vrlo ranoj istraživačkoj fazi," zaključio je neurohirurg Kendal Li iz klinike Mejo.

 

(ATV, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI