Nevjerovatan slučaj

Mladi Hercegovac jedva preživio 90 uboda stršljena: Bio je u izuzetno teškom stanju, izboli su ga po cijeloj glavi...

Hronika 24.09.18, 19:09h

Mladi Hercegovac jedva preživio 90 uboda stršljena: Bio je u izuzetno teškom stanju, izboli su ga po cijeloj glavi...
Ubod stršljena općenito nije smrtonosan, ali iznimke postoje kad su u pitanju alergične osobe, a iznimno opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja. U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti liječničku pomoć i izbjeći moguće probleme

 

Dvadesetpetogodišnjak iz Gorice u petak je preživio ubod oko 90 stršljena, inače jako opasnih kukaca koji u nekim slučajevima s jednim ubodom kod pojedinaca mogu izazvati smrt.

 

Mladić je zaprimljen na hitni prijem u Dom zdravlja Grude u jako teškom stanju, otežavajuće okolnosti su bile te što su ga stršljeni izboli po glavi, ali svjesnom i brzom reakcijom doktora iz Doma zdravlja Grude izbjegnut je najgori moguć scenarij, prenosie Grude Online. Nakon što je mladić stabiliziran u Domu zdravlja Grude upućen je u CUM Mostar gdje su ga nakon obrade poslali na kućno liječenje.

 

Ovo nije jedini slučaj ove godine da stršljeni napadaju čovjeka, u Domu zdravlja Grude imali su više težih intervencija nad pacijentima koji su bili životno ugroženi upravo zbog uboda stršljena.

 

Ubod stršljena općenito nije smrtonosan, ali iznimke postoje kad su u pitanju alergične osobe, a iznimno opasni mogu biti i ubodi u usta i grlo zbog mogućnosti naticanja i gušenja. U svakom slučaju, ako dođe do stršljenova uboda, ili više njih, najbolje je hitno potražiti liječničku pomoć i izbjeći moguće probleme.

 

Njegov otrov možemo usporediti s otrovom drugih osa, ali sastavom nije jednak, čak je manje toksičan. Usprkos tome ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod ose, a razlog je što je u njegovu otrovu veći udio acetilholina, sastojka koji izaziva osjećaj pečenja. Osim toga, žalac stršljena je duži i deblji, prodire dublje u osjetljivije slojeve kože, što rezultira osjećajem veće boli.

 

Kako bi se izbjeglo moguće ubode i probleme, stršljene treba izbjegavati, ako znamo gdje se nalazi njihova stanište, ni u kojem slučaju ga dirati, rušiti ili paliti jer to može izazvati napad. Ukoliko postoji sumnja da je u blizini vašeg djelovanja onda bi bilo poželjno posuditi adekvatnu opremu kod pčelara koja bih vas zaštitila od mogućeg uboda ovoga kukca.

 

 

(Grude Online, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI