Ne štedi se na predizbornoj kampanji

Deset stranaka potrošilo preko 790 hiljada KM na oglašavanje u medijima, a najviše je 'iskeširao'...

Hronika 24.09.18, 17:53h

Deset stranaka potrošilo preko 790 hiljada KM na oglašavanje u medijima, a najviše je 'iskeširao'...
Ukupan iznos od preko 790.000 KM približan je troškovima zabilježenim u prve dvije sedmice kampanje pred Opšte izbore 2014., kada je TIBiH također vršio monitoring, a tada su ukupni zabilježeni troškovi oglašavanja tokom cijele kampanje za 10 stranaka iznosili više od 4,5 miliona KM

 

Političke stranke u Bosni i Hercegovini su tokom prvih 15 dana kampanje za opće izbore potrošile više od 790.000 KM na plaćeno oglašavanje u elektronskim i štampanim medijima, pokazao je monitoring koji provodi Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH). 

 

Analizom je obuhvaćeno deset političkih stranaka i osam kandidata za pojedinačne funkcije, a ukupno su od početka kampanje objavili 1.428 plaćenih oglasa na TV stanicama i u štampanim medijima. 

 

Ukupan iznos od preko 790.000 KM približan je troškovima zabilježenim u prve dvije sedmice kampanje pred Opšte izbore 2014., kada je TIBiH također vršio monitoring, a tada su ukupni zabilježeni troškovi oglašavanja tokom cijele kampanje za 10 stranaka iznosili više od  4,5 miliona KM. 

 

Imajući u vidu prethodnu praksu stranaka, da se u posljednje dvije sedmice kampanje najviše oglašavaju, očekuje se da će do kraja kampanje iznosi biti višestruko veći. 

 

Rezultati pokazuju da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kao politička stranka zakupio najviše medijskog prostora u prvim danima kampanje, a sve je do sada koštalo više od 182.000 KM. 

 

Iz TIBiH navode da se na drugom mjestu po troškovima oglašavanja nalazi Srpska demokratska stranka (SDS), koja je potrošila više od 155.000 KM, dok je oko 100.000 KM do sada koštalo medijsko oglašavanje Partije demokratskog progresa (PDP). 

 

- Četvrto mjesto zauzima relativno mala stranka Ujedinjena Srpska koja je u prvom dijelu kampanje za oglašavanje platila preko 82.000 KM, od čega gotovo 60.000 KM samo na ATV-u. Demokratski narodni savez (DNS) je do sada potrošio oko 78.000 KM, dok je Stranka demokratske akcije (SDA) svoje oglašavanje platila oko 65.000 KM - tvrdi se u saopćenju te nevladine organizacije. 

 

Pojedinačno, najviše je koštala kampanja Mladena Ivanića – više od 87.000 KM, dok je oko 60.000 KM koštala kampanja Vukote Govedarice

 

- Zanimljivo je da su njihovi protivkandidati Milorad Dodik i Željka Cvijanović na ličnu promociju potrošili gotovo duplo manje, ali svoje funkcije intenzivno koriste u kampanji, tako da su značajno prisutniji u javnosti i to u puno gledanijim informativnim emisijama nego u izbornom bloku. Isto se dešava i sa kampanjom Dragana Čovića koji gotovo da nije ni imao marketinškog oglašavanja do sada, ali je kao član Predsjedništva svakodnevno prisutan u javnosti - tvrde iz TIBiH. 

 

Kada je u pitanju izbor medija, SDA je, kako se dodaje u saopćenju, najviše potrošila za oglašavanje na Hayat TV, a dio je prostora zakupljen  i kod RTV Federacije BiH. S druge strane, Savez za bolju budućnost (SBB) najviše se reklamira u dnevnom listu Avaz i na Alfa TV. 

 

- SNSD najviše preferira oglašavanje na ATV-u i RTRS-u, jer je ovim televizijama povjereno tri četvrtine medijskog oglašavanja ove stranake. SDS i PDP najviše se oglašavaju na BN TV i N1 televiziji, a dio oglašavanja imali su i na RTRS-u. DNS je najviše novca izdvijio za BN TV, zatim ATV i televiziju K3 - navode iz TIBiH. 

 

Napominju da se monitoring odnosi samo na zakup prostora u elektronskim i štampanim medijima, kao i troškove pripreme spotova i reklama. 

 

Usljed nedostupnosti podataka nisu pokrivene web stanice i društvene mreže koje su postale izuzetno popularan vid oglašavanja političkih stranaka. 

 

Nije obuhvaćeno ni vanjsko oglašavanje, pa stoga ovi podaci predstavljaju samo mali dio ukupno utrošenog novca na kampanju.

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI