naša stranka traži odgovor(nost)

Da li javni servis otvoreno favorizira pojedine političare?! Kako se Falatar našao u ovoj 'ekipi'?

Front 24.09.18, 11:48h

Da li javni servis otvoreno favorizira pojedine političare?! Kako se Falatar našao u ovoj 'ekipi'?
Ovakvo ponašanje emitera koji se finansiraju budžetskim novcem indikativno je i iz razloga što favorizuje one kandidate koji su već decenijama na političkoj sceni i koje smo itekako imali priliku slušati i gledati, a u drugi plan stavljaju sve ostale kandidate

 

Naša stranka reaguje na činjenicu da se Federalna televizija kroz svoje debatne emisije u kojima sudjeluju kandidati za članove Predsjedništva BiH ponaša nesprofesionalno i diskriminatorno spram pojedinih kandidata. U ovom slučaju reagujemo na emisiju koja će se održati 27. 9. u koju je pozvan i naš kandidat za člana Predsjedništva Boriša Falatar. Predviđeno je da uz njega u emisiji gostuju Senad Šepić, Amer Jerlagić, Jerko Ivanković Lijanović i Mirsad Hadžikadić.

 

Na upit uredništvu čime su se vodili prilikom izbora kandidata, odgovoreno nam je – uredničkom procjenom. Pošto smatramo da se emisije takvog tipa u toku izborne kampanje ne mogu praviti uredničkom procjenom, već onako kako je propisano Izbornim zakonom, član 16. 7 u kojem piše:

 

“Redoslijed nastupa za direktno obraćanje političkih subjekata u posebnim emisijama utvrdit će se žrijebanjem uoči početka izborne kampanje, a u prisustvu predstavnika političkih subjekata.”

 

Smatramo da na taj način kandidat Naše stranke nije u mogućnosti ući u debatu sa svim svojim protivkandidatima. Time sama emisija debate gubi svoju formu jer je tako pretvorena u dijalošku emisiju, u emisiju Pitanja i odgovori.

 

U prilog našoj tezi govori raspored emisija i kandidata u njima.

 

U programu Federalne televizije za 27. 9. u 20 i 10 u debatnoj emisiji FTV-a gosti će biti: Amer Jerlagić, Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić, Boriša Falatar i Jerko Ivanković Lijanović.
Za 1. oktobar u 20 i 10 najavljeni su: Šefik Džaferović, Denis Bećirović, Fahrudin Radončić, Željko Komšić i Dijana Zelenika.

 

Takvom odlukom kao direktni oponenti i favoriti za člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda predstavljeni su Komšić i Čović, a iz bošnjačkog Bećirović, Radončić i Džaferović. Svi drugi kandidati svrstani su u drugi ešalon. Takvo uređivanje je opasno i sugestivno te u javnosti može stvoriti krivi dojam o važnosti pojedinih kandidata. Radi se o diskriminaciji na koju su trebali reagovati i Centralna izborna komisija i Regulatorna agencija za komunikacije. Ovim putem o tome obavještavamo javnost a zatražili smo i službeno očitovanje od pomenutih institucija.

 

Ovakvo ponašanje emitera koji se finansiraju budžetskim novcem indikativno je i iz razloga što favorizuje one kandidate koji su već decenijama na političkoj sceni i koje smo itekako imali priliku slušati i gledati, a u drugi plan stavljaju sve ostale kandidate. Podsjećamo da je gospodin Falatar prvi pozvao svoje protukandidate na debatu, što su oni odbili - navodi se u saopćenju Naše stranke. 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI