poruka povodom predstojećih izbora

Komisija 'Justitia et pax' Biskupske konferencije BiH bh. katolicima: Ne gledajte političare kao 'nadljude', glasajte za...

Front 24.09.18, 08:53h

Komisija 'Justitia et pax' Biskupske konferencije BiH bh. katolicima: Ne gledajte političare kao 'nadljude', glasajte za...
Birači bi svoj glas trebali dati kandidatima koji se zalažu za takvo unutarnje uređenje BiH u kojem će svaki čovjek u svakom njezinu dijelu imati sva ljudska prava i vjerske slobode, a svaki narod biti jednakopravan u svom identitetu s druga dva naroda

 

Komisija "Justitia et pax" Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je poruku u povodu predstojećih Općih izbora u kojoj je pozvala bh. katolike da ispune svoju građansku dužnost te da svojim glasom doprinesu humanijoj, sigurnijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti. 

 

"Ne dajte se zavarati praznim obećanjima, izgledom ili nastupima političkih kandidata za koje znadete da nisu na djelu pokazali svoj politički moralni integritet i vjerodostojnost i da svojim dosadašnjim djelima nisu ispunili ranije dana obećanja. Ne gledajte političare kao neke 'nadljude' o kojima ovisi život i budućnost Vas i Vaših najbližih na Vašoj očevini i djedovini! Ne dajte svoj glas kandidatima, čija je prošlost – u najmanju ruku – sumnjiva!

 

Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo ne bi Vam smjelo dopustiti da se dadnete izmanipulirati, nego da dobro upoznate tko su kandidati i stranke koji zaslužuju i Vaše povjerenje i Vaš glas i da onda svjesno i slobodno birate one, koji svojim ponašanjem i djelovanjem garantiraju da će uvažavati, braniti i promicati moralne i etičke vrijednosti vas koji ih birate", poručili su iz Biskupske konferencije BiH. 

 

U poruci se dodaje kako svi katolici koji imate pravo glasa u BiH imaju moralnu dužnost da aktivnim sudjelovanjem na izborima "ne samo ispune svoju građansku dužnost i pravo, koje se ne mogu prenijeti na drugoga, nego da savjesno pridonesu svojim glasom humanijoj, sigurnijoj, pravednijoj i prosperitetnijoj budućnosti ne samo svojoj i svoje djece nego i svih građana naše države". 

 

Iz Biskupske konferencije BiH dalje navode kako Crkva u zemlji i posvuda u svijetu potiče svoje članove da na izborima odgovorno daju svoj glas za onog kandidata ili stranku koji ili koja se zalaže za poštivanje nepovredivog dostojanstva svakog čovjeka bez razlike; zaštitu braka i obitelji; temeljne vrijednosti: istinu, pravednost, slobodu i ljubav; vrijednost ljudskog rada; ekonomiju u službi čovjeka;solidarnost sa siromašnima i obespravljenima; opće dobro; slobodu savjesti, vjerskog i kulturnog opredjeljenja; pravo na svoj zavičaj; pravo na vlastiti identitet. 

 

Birači bi svoj glas trebali dati kandidatima koji se zalažu za takvo unutarnje uređenje BiH u kojem će svaki čovjek u svakom njezinu dijelu imati sva ljudska prava i vjerske slobode, a svaki narod biti jednakopravan u svom identitetu s druga dva naroda, te onim kandidatima koji se zalažu za dokidanje širenja netrpeljivosti, ekstremizma, majorizacije, isključivosti i za promicanje praštanje, pomirenja, povjerenja, povjerenja, solidarnosti i suživota, poručili su iz Biskupske konferencije BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI