Šta je rekao uhapšeni u slučaju David Dragičević

Alen Kukić tvrdi da je dokaze brisao po nalogu Đorđa Rađena, iz Suda navode: 'Očigledno krije pravi razlog...'

Hronika 22.09.18, 09:47h

Alen Kukić tvrdi da je dokaze brisao po nalogu Đorđa Rađena, iz Suda navode: 'Očigledno krije pravi razlog...'
Sud je naveo da navod Kukića da je to uradio po nalogu Đorđa Rađena nije od uticaja jer Kukić nije morao postupiti po njegovoj naredbi, već naprotiv, da je to trebalo izričito da odbije

 

Alenu Kukiću (36) iz Banjaluke, osumnjičenom da je brisanjem snimaka video-nadzora sa objekta u Ulici Velibora Janjetovića Janje počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela u slučaju "Dragičević", određen je jednomjesečni pritvor.

 

Postojanje osnovane sumnje kao razloga za pritvor Osnovni sud u Banjaluci nalazi u tome, kako saznaju Nezavisne novine, da je iz materijalnih dokaza i iz podnesenog prijedloga vidljivo da je osumnjičeni obrisao oko dva foldera sa šest do osam fajlova sa snimcima video-nadzora i da je bio svjestan da će uništiti sadržaj video-nadzora, da je time svjesno promijenio ili sakrio sadržaj video-fajlova koji mogu biti od značaja za rasvjetljavalje slučaja ubistva Davida Dragičevića.

 

Kako saznaju Nezavisne, Osnovni sud je u razlozima za određivanje pritvora naveo da je Kukić uništavanjem video-fajlova i video-nadzora očigledno želio da "prikrije neki dokaz koji je bitan u rasvjetljavanju slučaja ubistva oštećenog Davida Dragičevića, što je kamera vjerno zabilježila jer postoje jasni dokazi da nedostaju vremenski razmaci od 20 minuta u sistemu video-nadzora".

 

Sud je naveo da navod Kukića da je to uradio po nalogu Đorđa Rađena nije od uticaja jer Kukić nije morao postupiti po njegovoj naredbi, već naprotiv, da je to trebalo izričito da odbije. Sud takođe navodi da osumnjičeni nije dao jasne razloge što je izvršio brisanje, te da je očigledno da skriva pravi razlog brisanja.

 

"Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, nakon ispitivanja osumnjičenog lica A.K. iz Banjaluke, stavio je prijedlog Osnovnom sudu u Banjaluci za određivanje mjere pritvora zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela", saopšteno je u petak u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

 

Duško Tomić, šef međunarodnog advokatskog tima u slučaju "Dragičević", rekao je da je Alen Kukić skidao i brisao materijalne dokaze sa nadzornih video-kamera.

 

"Mislim da je to čovjek koji je dobio naredbe da to uradi, ali o tom potom", kazao je Tomić za "Nezavisne".

 

Kukićev advokat Dragan Stupar u petak je podnio žalbu na rješnje suda o pritvoru, ukazujući Sudskom vijeću "da se radi o skandaloznom fabrikovanju djela od strane Okružnog javnog tužioca Dalibora Vreće na štetu osumnjičenog, sa željom da se skrene pažnja sa neznanja i nesposobnosti istog da dovrši istragu u vezi sa slučajem ubistva mla-dića koji je potresao ne samo Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, već i region".

 

Daniela Ratešić-Došen, član grupe "Pravda za Davida", rekla je da ova grupa nema nekih velikih nadanja u vezi s hapšenjem Kukića.

 

"Radi se o čovjeku koji je samo jedan djelić u cijeloj igranci prikrivanja dokaza. Ono što nas najviše zanima i zbog čega stojimo na trgu 180 dana je da saznamo ko je izvršio ubistvo, kako i ko ga je naredio. Naravno, tražimo odgovornost i onih u Policiji i Tužilaštvu koji su otpočetka prikrivali dokaze", ističe Ratešić-Došenova.

 

Podsjećanja radi, tijelo mladog Banjalučanina Davida Dragičevića je, nakon šest dana potrage, pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas 24. marta ove godine.

 

Davor Dragičević, otac stradalog mladića, tvrdi da je David ubijen, te danima mučen i zlostavljan.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI