Nakon susreta članova Predstavištva BiH s Lavrovim

Ivanić: Rusija je za provedbu Dejtonskog sporazuma, ali protiv demonizacije Republike Srpske

Front 21.09.18, 12:52h

Ivanić: Rusija je za provedbu Dejtonskog sporazuma, ali protiv demonizacije Republike Srpske
Ovaj ruski stav Ivanić smatra vrlo korektnim i dodaje da je Lavrov prenio jaku zainteresiranost njegove zemlje za razvoj dobrih odnosa i za pomoć Bosni i Hercegovini "tamo gdje mislimo da nam može pomoći"

 

Ruska Federacija je za dosljednju i potpunu primjenu Dejtonskog sporazuma, što podrazumijeva i cjelovitost Bosne i Hercegovine, ali je protiv demonizacije Republike Srpske (RS). 

 

Tim riječima je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prenio na pres-konferenciji osnovnu poruku ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nakon što se Lavrov danas u Sarajevu susreo s članovima Predsjedništva BiH tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini. 

 

Ovaj ruski stav Ivanić smatra vrlo korektnim i dodaje da je Lavrov prenio jaku zainteresiranost njegove zemlje za razvoj dobrih odnosa i za pomoć Bosni i Hercegovini "tamo gdje mislimo da nam može pomoći" mada se Rusija u tome neće nametati. Lavrov je prenio i zainteresiranost ruske strane za ekonomske razgovore, kazao je Ivanić i dodao da postoje prostori za bh. privrednike koji žele pristupiti širokom tržištu Rusije. 

 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić neće danas ići u Banja Luku gdje su planirani doček i susreti ministra Lavrova sa zvaničnicima Republike Srpske. 

 

Ivanić nije ni pozvan za danas u Banja Luku, rekao je i podsjetio da je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak domaćin Lavrovu u njegovoj aktuelnoj posjeti BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI