OVDAŠNJA PUBLIKA VEĆ GA JE UPOZNALA

I ove godine dobitnik Grammyja na Jazz Festu u Sarajevu: Svira gitaru kao što je Miles Davis svirao trubu

Kultura 21.09.18, 12:23h

I ove godine dobitnik Grammyja na Jazz Festu u Sarajevu: Svira gitaru kao što je Miles Davis svirao trubu
"Bill Frisell svira gitaru kao što je Miles Davis svirao trubu. I improvizira na isti način – ono što druge muzičare prestravljuje, njemu ubrzava krv u žilama”, napisao je New Yorker u osvrtu na jedan od Frisellovih nastupa, redovito hvaljenih od publike i kritike

 

 

 

Bill Frisell održat će tri koncerta u okviru XX2. Jazz Festa Sarajevo 2018.


Američki gitarista i dobitnik nagrade Grammy za najbolji savremeni jazz album Bill Frisell nastupit će na ovogodišnjem XX2. Jazz Festu Sarajevo i održati tri koncerta.


Ovaj muzičar i kompozitor jedan je od vodećih jazz gitarista još od kasnih 80-ih godina prošlog stoljeća, kada ga je Pat Metheny preporučio Paulu Motianu da umjesto njega sudjeluje na danas kultnom albumu Psalm.


"Bill Frisell svira gitaru kao što je Miles Davis svirao trubu. I improvizira na isti način – ono što druge muzičare prestravljuje, njemu ubrzava krv u žilama”, napisao je New Yorker u osvrtu na jedan od Frisellovih nastupa, redovito hvaljenih od publike i kritike.


Sarađivao je sa značajnim umjetnicima i orkestrima kao što su Elvis Costello, Bono, Brian Eno ili Filharmonija Los Angelesa, a njegovu karijeru obilježila je i višedecenijska i uspješna saradnja sa Johnom Zornom, jednim od najproduktivnijih savremenih kompozitora Amerike, čiji će repertoar Frisell izvesti na tri koncerta koja će održati 2. i 3. novembra u Sarajevu.


Drugog novembra Bill Frisell će nastupiti u gitarističkom triju sa dvojicom izvrsnih muzičara mlađe generacije: Julianom Lageom i Gyanom Rileyem izvodeći još uvijek neobjavljene Zornove kompozicije posvećene Franji Asiškom. Istu večer Frisell će nastupiti sa još 12 muzičara u jedinstvenom muzičkom konceptu Cobra dok će 3. novembra u okviru The Book Beriah Marathona održati koncert sa legendarnim Gnostic Triom u kojem nastupa sa harfisticom Carol Emanuel i vibrafonistom Kennyjem Wollesenom.


Publika Jazz Fest upoznala je ovog vrhunskog muzičara prije četiri godine kada je u okviru 18. Jazz Festa nastupio sa svojim dugogodišnjim saradnicima gitaristom Gregom Leiszom, basistom Tonyjem Scherrom i bubnjarom Kennyjem Wollesenom, izvodeći repertoar albuma Guitar in the Space Age.

 

(DEPO PORTAKL/ad)

BLIN
KOMENTARI