Još jedno izbjegavanje zakonskih propisa

Posjeta Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini je DRŽAVNA TAJNA: Čega se panično boji predsjednica RH?!

Front 21.09.18, 08:33h

Posjeta Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini je DRŽAVNA TAJNA: Čega se panično boji predsjednica RH?!
čega se sada predsjednica Grabar Kitarović panično boji da ne želi odati detalje posjete BiH u maju ove godine?

 

Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica RH, sada je i svoj službeni put Bosni i Hercegovini, u maju ove godine, proglasila službenom odnosno državnom tajnom, piše Index.hr.

 

Naime, Dario Juričan, autor dokumentarnih filmova o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli koji sada priprema film o višestrukom Uskočkom optuženiku Milanu Bandiću, upitao je predsjednicu što je tačno radila u Bosni i Hercegovini od 14. do 16. maja ove godine tokom službenog državničkog posjeta.

 

Prema službenim podacima Grabar Kitarović posjetila je susjednu zemlju kako bi bila nazočna otvaranju Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu, a sastala se i Draganom Čovićem, hrvatskim članom predsjedništva Bosne i Hercegovine. Juričan je tražio fotokopiju putnog naloga predsjednice da bi utvrdio s kim se predsjednica još eventualno susrela te je li posjetila još neko od mjesta u BiH. No, dobio je odbijenicu.

 

"Putni nalozi predsjednice RH klasificirani su stepenom tajnosti 'Ograničeno'", stoji u rješenju Ureda predsjednice u kojem se pozivaju na Zakon o tajnosti podataka.

 

Juričan snima dokumentarac o Milanu Bandiću iz Pogane Vlake

 

"Ured predsjednice RH dužan je voditi računa o potrebi zaštite podataka, kojeg je, kao nadležno tijelo, u propisanom postupku označilo kao klasificirani podatak i za koji je utvrđen stupanj tajnosti, a koji s obzirom na svoj sadržaj ima važnost povjerljivosti i cjelovitosti za svog vlasnika, a osobito u odnosu na štetu po zaštićene vrijednosti koja bi mogla nastati u slučaju njegovog neovlaštenog otkrivanja", stoji u rješenju koje je dobio Juričan.

 

kolinda-drzavna-tajna


Juričan s druge strane ne želi potvrditi a ni demantirati kako je istraživanje o predsjedničkom posjetu BiH vezano uz pripremu dokumentarca o Milanu Bandiću. Podsjetimo, Bandić je iz Pogane Vlake, u kojoj je majci sagradio "najveću kuću u selu", a gdje povremeno boravi i šalje meso po službenim vozačima Grada Zagreba.

 

Zakoni su tu da se krše

 

S druge strane zabrinjava još jedno izbjegavanje zakonskih propisa predsjednice Grabar Kitarović. Naime, Index je više od godinu i pol dana tražio putni nalog službenog putovanja u SAD. Nakon dugotrajnog upravnog postupka Ured povjerenice za informiranje RH donio je odluku kako fotokopija naloga za službeni put u inozemstvo predsjednice RH ne može biti državna tajna. Juričan bi se tako mogao žaliti na ovo rješenje, a nema sumnje kako će Ured predsjednice ovaj spor izgubiti.

 

Stoga, postavlja se pitanje, čega se sada predsjednica Grabar Kitarović panično boji da ne želi odati detalje posjete BiH u maju ove godine?  

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI