u srijedu, 26. septembra

U SARTR-u premijera predstave 'Majka ili sve lutke idu u raj' autorice Nedžme Čizmo

Kultura 20.09.18, 12:44h

U SARTR-u premijera predstave 'Majka ili sve lutke idu u raj' autorice Nedžme Čizmo
Dramski tekst „Majka ili sve lutke idu u raj“, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici

 

U Sarajevskom ratnom teatru u srijedu, 26. septembra u 20h premijerno će biti izvedena predstava „Majka ili sve lutke idu u raj“ autorice Nedžme Čizmo, a u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović. Predstava je realizovana u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Studija lutkarstva Sarajevo.

 

U predstavi igraju Aneta Grabovac, Andrea Aković, Jasminka Požeg-Božuta i Kaća Hadžifejzović.

 

Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, a scenski pokret Branko Banković. Likovno rješenje scene, kostima, lutaka i izradu lutaka radila je Adisa Vatreš Selimović, uz pomoć asistentice Melise Musić Ajkunić na izradi scene i kostima i Naide Đekić na izradi maske. Muziku za predstavu potpisuje Kaća Hadžifejzović.

 

Reprizna igranja su u četvrtak, 27. i 28. Septembra u 20h. Ulaznice se mogu rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke u Fb. Inbox https://www.facebook.com/sartr1992/ .

 

- Uvijek društveno angažiran, spreman na istraživački postupak tokom rada na predstavi i otvoren prema stvaralaštvu mladih umjetnika, SARTR se profilirao u takav teatar koji se suprotstavlja stereotipima i igranju „na sigurnu kartu“. S toga, opredjeljenje da se postavi dramski tekst „Majka ili sve lutke idu u raj“, mlade autorice Nedžme Čizmo, apsolventice na Odsjeku dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti, umjetnička je provokacija teatru, glumcima i autorima i, nadamo se, publici.

 

Tematski, tekst nas vodi u otkrivanje odnosa unutar jedne porodice i ukazuje na Munchausenov sindrom, često prisutan, ali teško dijagnosticiran, sa snažnim emotivnim poremećajem. Osoba sa ovim sindromom izaziva ili glumi fizičke i psihičke tegobe zbog izazivanja pažnje, priznanja i sućuti bilo u porodici ili u društvu.

 

Koristeći se karakteristikama ovog oboljenja, autorica gradi svoje likove i prati sudbinu dvije sestre, sada već tridesetogodišnjakinje, koje, zbog majčinog zlostavljanja i izolacije iz društva, žive gradeći svoj svijet od lutaka - Dubravka Zrnčić-Kulenović, rediteljica.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

BLIN
KOMENTARI