sabrao svoje govore unazad 15 godina

Promovisana Čovićeva knjiga 'Iznad crte - moja vizija europske BiH'

Front 19.09.18, 20:55h

Promovisana Čovićeva knjiga 'Iznad crte - moja vizija europske BiH'
Govoreći o knjizi, Čović je istakao kako je u njoj sadržano nešto više od 100 njegovih govora u različitim prigodama u zadnjih petnaestak godina

 

 "Iznad crte - moja vizija europske Bosne i Hercegovine" naziv je knjige akademika Dragana Čovića koja je u srijedu navečer predstavljena u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.   

 

Govoreći o knjizi, Čović je istakao kako je u njoj sadržano nešto više od 100 njegovih govora u različitim prigodama u zadnjih petnaestak godina. 

 

Dobar dio govora koje je iznio u javnosti, kaže autor, nije bio pisan i adekvatno zabilježen tako da je ovo prigoda da se vidi što je sve urađeno zadnjih petnaestak godina. 

 

- To je jedan odgovor i svima onima koji danas na različite načine pokušavaju kritizirati, omalovažiti sve što radimo, da pogledaju kontinuitet, vjerodostojnost mog izričaja upravo u zadnjih petnaestak godina - kazao je Čović uoči predstavljanja. 

 

Rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić naglasio je kako se posljednjih godina vodi jedan intenzivan proces oko europeizacije BiH, ali i traženje nekakvog konsenzusa unutar države te da o svim tim pitanjima autor upravo progovara u svojoj knjizi. 

 

- Njegovi govori na najbolji način svjedoče koliko je on bio u vanjskoj politici državnik, koliko se zalagao za europsku BiH, BiH u euroatlantskim integracijama, a s druge strane pokazuju koliko je bio dosljedan na unutarnjem planu u kojem je stalno govorio da BiH treba dizajnirati tako da sva tri konstitutivna naroda i svi njezini građani budu zadovoljni - kazao je Tomić. 

 

Dodao je kako ova knjiga zapravo potvrđuje koliko je Čović bio nazočan svim važnijim događanjima unutar društva koji su se zbivali posljednjih nekoliko godina. 

 

- Sublimirajući sve te njegove ideje i aktivnosti ja sam svoju recenziju i svoje predstavljanje nazvao: političar, lider, državnik, a to je definitivno Dragan Čović kroz ovo što čitamo u ovoj knjizi, ali i kroz svoj politički opus koji poznajemo - naglasio je Tomić u izjavi za novinare. 

 

Osim autora i rektora Tomića, o knjizi su govorili i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović Burić  te profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu prof. dr. sc. Ugo Vlaisavljević

 

Promociju knjige organizirala je Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH (HAZU BiH), a nazočile su joj brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života, među kojima predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg, te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI