pripazite

Ovo su opasne radnje za volanom koje se ne kažnjavaju

Auto & Dom 18.09.18, 19:44h

Ovo su opasne radnje za volanom koje se ne kažnjavaju
Često tokom vožnje postane prevruće, jer se za hladan upravljač često sjeda s viškom odjeće

 


Multi-funkcionalni volan omogućava podešavanje zvuka i izbor radio stanice, ali ekran na dodir, koji na sredini prednje armature služi biranju poziva "hands-free" uređaja, podešavanju klimatizacije, ventilacije, navigacije..., sve to vozaču odvlači pažnju i ugrožava bezbjednost vožnje, a nije kažnjivo.

 

Nisu rijetka namještanja sjedala, pa i upravljača tokom vožnje, a za to vas policija neće kazniti, iako zbog toga možete previdjeti pješaka ili izazvati sudar. Problematični su i sve komplikovaniji upravljački sistemi automobila, posebno putni računari, koje nas često kljukaju suvišnim informacijama.

 

Često tokom vožnje postane prevruće, jer se za hladan upravljač često sjeda s viškom odjeće. Tada se mnogi  žele riješiti sakoa ili džempera, a ne žele se zaustaviti. Iako izgleda čudno, neke vozačice popravljaju šminku tokom vožnje, a kako zbog toga nije ugrađeno ogledalo na sjenilu, koriste i obično.

 

Najrizičnije je ipak podešavanje retrovizora u vožnji, jer uključuje dva velika propusta. Krenulo se s nepodešenim retrovizorima, što može izazvati tešku nesreću, te se tokom podešavanja u vožnji potpuno skreće pogled s saobraćajnice. Za sve te opasne radnje u vožnji nema kazne, kao ni za vožnju sa zamagljenim staklima. 

 

Kad se sve to sagleda, ne trebamo se čuditi zbog dugog crnog niza na našim purevima.

 

Važno: Sve podesite prije polaska

 

Prije nego pokrenete automobil, podesite udaljenost, visinu i nagib sjedala, a potom i upravljač, namjestite klima uređaj, izaberite željenu radio stanicu ili muziku iz memorije te podesite jačinu i boju zvuka…

 

Važno je podesiti i po potrebi resetovati putni računar i, naravno, obrisati prozore. Ako trebate provjeriti je li u aktovki sve što ste trebali ponijeti, to obvezno uradite prije polaska. Za sve što od navedenog trebate uraditi naknadno, zaustavite automobil na dozvoljenom mjestu.

 

10 opasnih radnji u vožnji:

 

• biranje poziva preko dodirnog ekrana

• biranje muzike/postaje preko ekrana na dodir

• podešavanje navigacije/odredišta preko ekrana

• podešavanje vanjskog i unutrašnjeg retrovizora

• podešavanje razmaka, visine i sjedala nasjedala

• paljenje cigarete i pušenje

• otvaranje limenke ili bočice pića

• konzumiranje hrane i pića

• skidanje i oblačenje odjeće

• traženje stvari po policama

 

(Autoportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI