je li inzko bio dovoljno oštar

OHR: Ni pod kakvim uslovima nema prekrajanja granica BiH

Front 18.09.18, 19:19h

OHR: Ni pod kakvim uslovima nema prekrajanja granica BiH
Predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima Željko Komšić napisao je u pismu Visokom predstavniku prošle sedmice da je javnost u BiH zbunjena, nakon Inzkovog intervjua za ugledni američki Bloomberg

 

Činjenica da se Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija dva puta godišnje sastaje da bi razmatralo situaciju u Bosni i Hercegovini daljnji je pokazatelj stalne pažnje i opredjeljenja međunarodne zajednice za stabilnost i prosperitet ove zemlje, poručili su iz OHR u komentaru za Patriju datom u utorak.

 

Na pitanje kako objašnjavaju optužbe lidera više opozicionih političkih partija u BiH koji su posljednjih dana kritikovali visokog predstavnika u BiH Valenzina Inzka za popustiljivu politiku prema predsjedniku SNSD-a i predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, iz OHR-a su istakli: “Visoki predstavnik je više puta upozoravao na antidejtonsku i retoriku podjela koja se može čuti od nekih političara u BiH”.

 

Predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima Željko Komšić napisao je u pismu Visokom predstavniku prošle sedmice da je javnost u BiH zbunjena, nakon Inzkovog intervjua za ugledni američki Bloomberg.

 

„Za Bloomberg ste dali nekoliko izjava, pa i onu da ne vjerujete da će se Republika Srpska otcijepiti. Vaš mandat se ne bi trebao baviti vjerovanjem ili nevjerovanjem“, napisao je Komšić, podsjećajući da je Visoki predstavnik - predstavnik međunarodne zajednice, „tačnije međunarodnog pravnog poretka u BiH.“

 

Na oštriju politiku Inzka nešto ranije su pozvali i predsjednik SBiH Amer Jerlagić i nezavisni kandidat za Predsjedništvo BiH profesor Mirsad Hadžikadić.

 

„Gospodine Inzko od Vas očekujemo da, kao konačni tumač civilnog dijela Daytonskog mirovnog sporazuma primjenite svoje ovlasti i Dodika suspendujete iz političkog života u Bosni i Hercegovini“, rekao je Jerlagić.

 

“U komentarima datim Bloombergu želio je /Valentin Inzko/ istaći da međunarodna zajednica ni pod kakvim uslovima ne bi dopustila prekrajanje granica BiH, čiji teritorijalni integritet je zagarantovan Općim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom”, zaključila je glasnogovornica OHR-a, Ljiljana Radetić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI