Izuzetno važno za daljnji napredak BiH

Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD čestitali usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku

Front 17.09.18, 19:23h

Delegacija EU u BiH, OHR i Ambasada SAD čestitali usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku
OHR i Ambasada SAD-a čestitali su Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine na današnjem usvajanju izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koje će, kako ističu u izjavi, omogućiti BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji

 

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica EU u Bosni i Hercegovini, pozdravili su danas usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku (ZKP) u Predstavničkom domu BiH, koji je u skladu s međunarodnim i evropskim standardima.

 

- U vrijeme kada je izborna kampanja u punom zamahu, Predstavnički dom je uspio zakazati hitnu sjednicu i osigurati kvorum. Sve prisutne političke stranke pokazale su političku zrelost i učinile pravu stvar time što su na današnjoj sjednici glasale za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

 

Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU i od suštinskog je značaja za mogućnost institucija odgovornih za vladavinu prava da provode osjetljive istrage i sarađuju sa međunarodnim agencijama za provedbu zakona - ističe se u izjavi Delegacije EU u BiH.  

 

OHR i Ambasada SAD-a čestitali su Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine na današnjem usvajanju izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH, koje će, kako ističu u izjavi, omogućiti BiH da se bolje bori protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma i drugih ozbiljnih prijetnji, u skladu s međunarodnim standardima. 

 

- HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, SDP, SBB, DF, DNS, NDP, SDS, Nezavisni blok i BPS danas su stavili sigurnost zemlje iznad stranačke politike, istovremeno pokazavši da zajednički trud i konstruktivni dijalog mogu rezultirati kompromisom prihvatljivim za sve i u interesu svih građana, bez obzira na nacionalnost. Nažalost, SNSD i njegovi zvaničnici nisu prisustvovali današnjoj sjednici Zastupničkog doma i time su pokazali da vladavina prava i borba protiv korupcije nisu među prioritetima njihove stranke - navodi se u izjavi OHR-a i Ambasade SAD-a u BiH. 

 

 

 

(Fena/az)

BLIN
KOMENTARI