Milorad Dodik za 'Daily Telegraph'

Cilj nam je mir, ali bismo prihvatili miran izlaz iz BiH, bili smo naivni i povjerovali da ćemo se pridružiti Evropi

Front 17.09.18, 17:29h

Cilj nam je mir, ali bismo prihvatili miran izlaz iz BiH, bili smo naivni i povjerovali da ćemo se pridružiti Evropi
Britanski list RS predsjednika opisuje kao “kontroverznu” osobu koja je nekad bila miljenik Zapada, hvaljen zbog svoje podrške reformama, a danas je beskompromisni nacionalista

 

Milorad Dodik je dao intervju za britanski magazin Daily Telegraph u kome je, između ostalog, kazao da je izgubljen entuzijazam za evropski projekt.

 

Britanski Daily Telegraph objavio je članak u kojem piše kako regija Zapadnog Balkana, službeno, jeste europski prioritet, ali u stvarnosti Evropski projekt je u zastoju. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenosi ugledni list, kaže kako su svi izgubili entuzijazam kad je Evropska Unija u pitanju.

 

- Veoma smo zahvalni za svu finansijsku pomoć. I naši problemi bi bili mnogo veći da nije bilo ove pomoći. Ali svi mi, uključujući i nas i Europu, smo izgubili entuzijazam za ovaj projekt - kaže Dodik, dodajući da su mnogi razlozi za to, uključujući Brexit, probleme u Eurozoni te rast euroskeptičnih, populističkih vlada u Mađarskoj, Poljskoj i Italiji.

 

Prema Dodikovim riječima Evropa od prije 10 godina – bez granica, prosperitetna i mirna, danas jednostavno ne funkcioniše na taj način.

 

- Bili smo naivni i povjerovali da ćemo se pridružiti Europi tek tako i da će svi problemi nestati - dodao je Dodik.

 

Britanski list RS predsjednika opisuje kao “kontroverznu” osobu koja je nekad bila miljenik Zapada, hvaljen zbog svoje podrške reformama, a danas je beskompromisni nacionalista.

 

Dok s jedne strane inzistira na pridruženju Euroskoj Uniji, Dodik je, prema Daily Telegraphu, veliki štovatelj Vladimira Putina, Donalda Trumpa i Viktora Orbana, i koji vidi britanski Brexit kao šablon za otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

 

Šef Delegacije Europske Unije u Sarajevu, Lars-Gunnar Wigemark, smatra da prospekt članstva u EU ostaje živ i da može potaknuti istinsku suradnju na ovom prostoru.

 

- Neuspjeh nije opcija. Ovo je naš prag. Ako ne uspijemo ovdje, ne vidim gdje bismo mogli uspjeti - kaže Wigemark.

 

Britanski list naglašava da postoje osobe kao što je Dodik, čiji se protivnici plaše da bi mogao upotrijebiti nasilje kako bi ojačao vlast i postigao svoj cilj, a to je nezavisnost Republike Srpske. U isto vrijeme, neke ličnosti u srpskim i bošnjačkim političkim elitama pojačavaju populističku retoriku, navodi list.

 

- Na neki način, oni još uvijek vode rat - smatra Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

 

- Oni koriste kulturološko, ekonomsko, političko i jezičko oružje umjesto pušaka, ali cilj je isti: nezavisna RS, hrvatska Hercegovina, i bošnjačka država - dodaje Inzko.

 

Neki smatraju da bi scenarij o zamjeni teritorija između Srbije i Kosova, o kojem se nedavno špekuliralo, mogao potaknuti nemire na obje strane granice, i da bi razbijanje tabua o prekrajanju granica na Balkanu moglo probuditi opasne nesuglasice širom regije – uključujući BiH, dodaje britanski list.

 

- Moj cilj je mir. Kad bi postojao način da Republika Srpska izađe iz BiH na miran način, kroz dogovor, mi bismo sigurno to prihvatili - rekao je Dodik.

 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI