reagovali na tvrdnje premijera novalića

Nezavisni blok upozorava: Svi infrastrukturni projekti ove vlasti su propali

Front 17.09.18, 15:06h

Nezavisni blok upozorava: Svi infrastrukturni projekti ove vlasti su propali
Da bi se odlučilo o nekoj investiciji koju Vlada treba ostvariti, preduslov je dokazati ekonomsku opravdanost. Svi ''politički projekti'', koje su premijer Novalić i njegovi koalicioni partneri pokušavali voditi u izgradnji infrastrukture već su propali

 

Povodom jučerašnje izjave premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, date medijima, pod naslovom ''Stvorili smo sve preduvjete da se nastavi sa gradnjom autoputa'', reagovao je Savjet za infrastrukturu Nezavisnog bloka.

 

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

 

Žalosna je činjenica da aktuelni premijer Novalić svoj institucionalni kapacitet i javnu funkciju stavlja u svrhu kampanje vlastite stranke, iznoseći netačne tvrdnje. Naime, preraspodjela dobiti javnih preduzeća koju je Vlada FBiH izvršila u svrhu finansiranju dijela infrastrukurnih projekata, kako navodi, je ostvarena samo iz političkih razloga bez dokaza o ekonomskoj opravdanosti.

 

Premijer, tako, navodi ''krucijalne'' projekte kao što je tunel Hranjen za Goražde i cesta Tuzla – Žepče. Ovo su politički projekti za koje nisu urađene studije izvodivosti i ekonomske opravdanosti na osnovu kojih se rade glavni projekti za izvođenje radova.

 

Dokaz tome je tender koji je nedavno raspisan za izgradnju tunela Hranjen po principu tzv. ''žutog FIDIC-a'', koji se kod nas ne može primjenjivati jer nije u skladu sa domaćom zakonskom regulativom i standardima iz oblasti građevinarstva, što znači da su premijer Novalić, kao i Vlada FBiH prekršili važeći zakon. Za cestu Žepče – Tuzla Vlada sa premijerom Novalićem na čelu donijela je odluku o izdvajanju dijela sredstava od dobiti javnih preduzeća za ''neke'' radove, a pri tome niko nije razmišljao o preduslovima za ovakvu odluku.

 

Da bi se odlučilo o nekoj investiciji koju Vlada treba ostvariti, preduslov je dokazati ekonomsku opravdanost. Svi ''politički projekti'', koje su premijer Novalić i njegovi koalicioni partneri pokušavali voditi u izgradnji infrastrukture već su propali. 


Tamo gdje postoji pripremljena projektna dokumentacija i gdje su sve neophodne predradnje realizirane, kao što je, brza cesta Kaonik – Nević Polje, Tarčin – Bradina i Zvirovići – Počitelj, Vlada na čijem čelu je Novalić nije uspjela provesti tendere i uvesti izvođače u posao iz jednog jedinog razloga – nisu bili u stanju ostvariti dogovor sa partnerima u vlasti o tome koje će firme raditi posao. Da su imali znanja, mudrosti i hrabrosti da se oslobode političkih uticaja, većina projekata bi danas bilo gotovo a Novalić bi imao razloga da se čime hvali. Ovako, sve im je propalo.

 

Novalić dalje navodi ''izgradnja ceste je jednostavan posao'', što je pravi pokazatelj odnosa vladajuće politike prema struci. Izgradnja ceste i bilo koja gradnja, jeste ozbiljan i složen posao koji zahtjeva angažovanje iz više oblasti, i upravo se radi o vrlo stručnom i zahtjevnom poslu. Dovoljno je otići na gradilište kod Zenice i svi se mogu uvjeriti kao izgleda taj ''jednostavni posao''. Novalićevo pravdanje da nije bilo pripremljenih projekta za dalju realizaciju je samo izgovor. Puno toga se moglo uraditi, trebali su nam stručnjaci, inženjeri, a ne podobni političari.

 

Ceste se ne mogu farbati bojama, ni crvenom, ni zelenom, niti bilo kom drugom. Infrastrukturu treba ostaviti onima koji su učili i sticali znanja i vještine na fakultetima i u praksi. Ceste ne smiju biti stranačke i trebaju i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i Ostalima, ceste trebaju i pripadaju svim ljudima – i to je poštena država za koju se zalaže Nezavisni blok- navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI